18-02-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Resweratrol, związek znajdujący się między innymi w winie i czekoladzie, może pomóc w zapobieganiu osteoporozie.
Warto pamiętać o lampce czerwonego wina przy kolacji lub kilku kawałkach gorzkiej czekolady. Okazuje się, że zawarty w nich ma silne działanie prozdrowotne. Wykazano, że jest silnym przeciwutleniaczem i pomaga chronić serce. Teraz dowiedziono, że pomaga również chronić się przed .
Nowe badania wykazały, że resweratrol, naturalny związek np. w czerwonych winogronach, orzechach oraz innych produktach spożywczych, może przyczynić się do lepszej gęstości kości i być stosowany w celu zapobiegania lub leczenia osteoporozy.
Jak wynika z duńskich badań, resweratrol ma pozytywny wpływ na kości stymulując ich wzrost i mineralizację.
W badaniach wzięli udział otyli mężczyźni (w średnim wieku 74 lat) cierpiący na zespół metaboliczny. Zespół metaboliczny to termin używany na określenie ludzi, którzy cechują się kilkoma czynnikami ryzyka sprzyjającymi chorobom serca, cukrzycy typu 2 i udarom mózgu.
Wcześniejsze testy wykazały, że ludzie z zespołem metabolicznym są bardziej narażeni na ryzyko osteoporozy z powodu pewnego stopnia stanu zapalnego związanego z chorobą.
Uczestników podzielono na trzy grupy: jedna codziennie przez 16 tygodni otrzymywała wysoką dawkę resweratrolu (1000 mg), inna grupa dostawała niską dawkę tego związku(150 mg), ostatnia grupa natomiast otrzymywała placebo.
Wyniki pokazały, że zarówno gęstość kości i fosfatazy alkalicznej (bone alkaline phosphatase, BAP) kości wzrosły dzięki suplementacji resweratrolem. BAP jest wiarygodnym wskaźnikiem przebudowy kości i ich formacji, mówią badacze z Mayo Medical Laboratories.
Zwiększa się w zależności od dawki, co oznacza, że uczestnicy zażywający najwyższe dawki resweratrolu mieli największy wzrost BAP i gęstości kości.
Resweratrol ma korzystny wpływ przeciwko szereg innych problemów zdrowotnych, takich jak:
-
- choroba niedokrwienna serca
-
- miażdżyca
-
Aby zwiększyć ilość resweratrolu w diecie, warto umieścić w diecie:
czerwone winogrona i
orzeszki ziemne i masło orzechowe
ciemną czekoladę
Wyniki opublikowano w Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.
Osteoporoza to choroba układu kostno-szkieletowego, której wynikiem jest obniżenie masy kostnej i zaburzenie jej mikroarchitektury, co prowadzi do zwiększenia łamliwości kości i do ryzyka złamań. czytaj dalej »