03-05-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Dokonawszy analizy próbek moczu, naukowcy byli w stanie powiązać produkty trawienia z otyłością.
Analiza moczu jest stosowana głównie do wykrywania i niektórych innych chorób pokrewnych. Teraz jednak może być używana także do oszacowania ryzyka u danego pacjenta.
Naukowcy z Imperial College w Londynie odkryli 25 czynników genetycznych, które są związane z mogącymi powodować otyłość. Przeanalizowali próbki moczu 2.324 osób w celu oceny procesu trawienia. Ponadto zebrali od uczestników informacje na temat stosowanej diety, aktywności fizycznej i poziomu wskaźnika masy ciała () oraz ciśnienia krwi, które umożliwiły opracowanie kompleksowej biochemicznej mapy.
Naukowcy badali próbki moczu przez trzy tygodnie w odstępach 24 godzin. Wyizolowali rodzaje metabolitów, których poziom zależy od indywidualnego wskaźnika BMI.
Sprawdzili dziewięć tłuszczowych metabolitów, które tworzą się w jelitach poprzez działanie niektórych mikrobów mających związek z procesem trawienia. Około 5 do 6 procent ryzyka otyłości jest związanych z tymi drobnoustrojami. Ponadto taki metabolit, który jest produktem ubocznym rozkładu czerwonego mięsa, także ma wpływ na wysokie BMI. Przeciwnie natomiast, pozostałości fermentacyjne przetwarzania są skorelowane z niskim BMI.
Opisywane odkrycia mogą być pomocne w przewidywaniu ryzyka otyłości u danej osoby, np. brane pod uwagę w postępowaniu profilaktycznym, tj. zalecaniu właściwej diety i zdrowszego stylu życia.
Jak wynika z badań, problem otyłości w Polsce narasta. Według danych GUS z 2009 roku 52 procent Polaków cierpi na nadwagę lub otyłość (tj. ma BMI na poziomie wyższym niż 25). W raporcie („Stan zdrowia ludności w 2009 roku") czytamy, że nadmierna masa ciała dotyczy głównie osób po czterdziestym roku życia i ulega intensyfikacji wraz z wiekiem - najwyższą wartość osiąga w grupie 60-69 lat (44 proc. nadwaga, 28 proc. otyłość).
Wyniki badań są dostępne w nowym magazynie Science Translational Medicine Journal.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »