29-11-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Chińscy badacze odkryli związek między wyzszym poziomem selenu w organizmie i niższym ryzykiem osteoporozy.
Wraz z wiekiem stają się słabsze i bardziej podatne na złamania, co prowadzi do . Choroba dotyka głównie starszych, choć zdarza się, że cierpią na nią ludzie w średnim wieku. Szacuje się, że na całym świecie zmaga się z nią około 200 milionów pacjentów. W związku z tym ludzi w dojrzałym wieku szczególnie zachęca się do dostarczania organizmowi wapnia. Teraz chińskie badania pokazują, że pomocny może być również .
Medycy z Central South University w Chinach przejrzeli dane ponad 6 tysięcy osób po czterdziestce. Badani podali dokładne informacje na temat swojego stylu życia i codziennej diety. Wzięto pod uwagę ich wskaźnik masy ciała, poziom spożycia , palenie papierosów, poziom aktywności fizycznej, etc.
Jak się okazało, osoby z najniższym poziomem selenu w diecie odznaczały się najwyższym ryzykiem rozwoju osteoporozy. Im więcej zaś było tego pierwiastka w codziennym jadłospisie, tym niższe odnotowywano prawdopodobieństwo choroby.
Kiedy uwzględniono inne czynniki osteoporozy, jak wiek, płeć i BMI, związek między wyższym poziomem selenu w jadłospisie i ochroną przed osteoporozą pozostawał w mocy. Co ciekawe, dotyczyło to zarówno kobiet, jak i mężczyzn.
Nie jest jasne, dlaczego wspomiany pierwiastek mógł mieć wpływ na niższe zagrożenie osteoporozą, być może hamował aktywność białek o nazwie cytokiny, które sprzyjają postępowi choroby. Co więcej, selen stanowi element enzymów przeciwutleniających, które usuwają reaktywne formy tlenu z komórek, a one mogą niszczyć komórki i całe tkanki (gdy w wyniku ich nagromadzenia mamy do czynienia ze stresem oksydacyjnym).
Selen znajduje się m. in. w , owocach morza, czerwonym mięsie, produktach pełnoziarnistych, jajach, kurczaku, wątrobie i .
Wyniki badań są dostępne w BMC Musculoskeletal Disorders.
Na podstawie:
Osteoporoza to choroba układu kostno-szkieletowego, której wynikiem jest obniżenie masy kostnej i zaburzenie jej mikroarchitektury, co prowadzi do zwiększenia łamliwości kości i do ryzyka złamań. czytaj dalej »