Strona głównaChorobySeler i karczochy pomogą walczyć z rakiem trzustki

Seler i karczochy pomogą walczyć z rakiem trzustki

Seler, karczochy i zioła, szczególnie meksykańskie oregano, zawierają apigeninę i luteolinę, flawonoidy, które zabijają komórki raka trzustki.
Seler i karczochy pomogą walczyć z rakiem trzustki [fot. collage Senior.pl / Canva]
- Sama apigenina powodowała śmierć komórek w dwóch agresywnych liniach ludzkich komórek . Jednak najlepsze wyniki uzyskaliśmy, gdy najpierw leczyliśmy komórki rakowe apigeniną przez 24 godziny, a następnie przez 36 godzin stosowaliśmy lek chemioterapeutyczny gemcytabinę - mówi Elvira de Mejia z Uniwersytetu Illinois.

Jak się wydaje, zabieg był skuteczny dzięki zastosowaniu jako „wstępnej terapii", zamiast jednoczesnego stosowania ich i leku chemioterapeutycznego, mówi Jodee Johnson, współautorka badań.

- Jakkolwiek temat jest kontrowersyjny, nasze badanie wykazało, że przyjmowanie w tym samym dniu co leki chemioterapeutyczne może osłabić działanie tychże leków. Dzieje się tak dlatego, że flawonoidy mogą działać jako przeciwutleniacze. Tymczasem jednym ze sposobów, w jaki chemioterapeutyki zabijają komórki, jest ich aktywność prooksydacyjna, co oznacza, że flawonoidy i środki chemioterapeutyczne mogą ze sobą konkurować, gdy są zażywane równocześnie - wyjaśnia Johnson.

Rak trzustki to bardzo agresywny nowotwór i daje niewiele wczesnych objawów, więc często pozostaje niewykryty przed fazą rozprzestrzeniania się. Nowotwór trzustki stanowi czwartą główną przyczynę zgonów związanych z rakiem. Pięcioletni wskaźnik przeżycia tej choroby wynosi zaledwie 6 procent.

Jak odkryto, apigenina hamowała enzym zwany kinazą syntazy glikogenu 3β (GSK-3β), co doprowadziło do zmniejszenia produkcji genów zapobiegających apoptozie (samozniszczeniu) w komórkach raka trzustki.

W jednej z linii komórek rakowych odsetek komórek, w których zaszedł proces apoptozy, wzrósł z 8,4 procent bez leczenia flawonoidem, do 43,8 przy zastosowania flawonoidu bez leku chemioterapeutycznego.

Pacjenci z rakiem trzustki prawdopodobnie nie byliby w stanie jeść odpowiedniej ilości pokarmów bogatych we flawonoidy, aby dostatecznie zwiększyć poziom tych związków w osoczu. Jednak można by zaprojektować leki, które skutkowałyby takimi stężeniami flawonoidów, wskazuje de Mejia.

Do tego dochodzi profilaktyka. - Jeśli przez całe życie jesz dużo owoców i warzyw, regularnie dostarczasz sobie tych bioaktywnych flawonoidów, co z pewnością pomogłoby zmniejszyć ryzyko raka - zauważa de Mejia.

Na podstawie:

Zobacz także

 

 

 

Anemia - niedokrwistość, Choroba wieńcowa, Hemoroidy, Menopauza, Nowotwór prostaty, Osteoporoza, Schizofrenia, WZW C / HCV, pokaż wszystkie

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kobiety.net.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Kosciol.pl
  • Pola Nadziei
  • Oferty pracy