07-08-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Już jeden słodki napój gazowany dziennie zwiększa ryzyko cukrzycy i to niezależnie od wagi. Nawet szczupłe osoby, które każdego dnia sięgały po napoje gazowane, cechowały się wyższym prawdopodobieństwem tej choroby.
Bez względu na to czy ma się , czy też w normie, słodkie napoje gazowane sprzyjają rozwojowi .
Dotychczas sądzono, że słodkie napoje sprzyjają cukrzycy przede wszystkim dlatego, że są związane z przydawaniem sobie dużej ilości cukru, co skutkuje przyrostem masy, a to przyczynia się do oporności na insulinę, która poprzedza cukrzycę. Nowe badania jednak wskazują, że bez względu na wagę codzienna porcja napojów słodzonych cukrem zwiększa ryzyko cukrzycy o 13 procent w ciągu 10 lat.
Cukrzyca typu 2 zaburza sposób, w jaki organizm przetwarza cukier z pożywienia w energię, co skutkuje problemami z funkcjonowaniem wielu organów i osłabia ogólne samopoczucie.
Przykładowo, popularna puszka coli to 330 ml napoju, który zawiera 9,75 łyżeczek cukru. Jego wypicie powoduje powoduje skok cukru we krwi, co z czasem może zwiększyć oporność na , nawet u osób o normalnej wadze. Chociaż organizm jest w stanie poradzić sobie z taką sytacją, jeśli zbyt często musi reagować na znaczne zmiany poziomu cukru, jego funkcja w tym zakresie słabnie i może rozwinąć się cukrzyca.
Uczeni z University of Cambridge School of Clinical Medicine przenalizowali 17 wcześniejszych badań, w których wzięło udział 38.200 ludzi. Odkryli, że codzienna porcja słodkich napojów zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2 o 18 procent w ciągu dziesięciu lat, jeśli nie uwzględnia się wagi badanych. Gdy wzięto pod uwagę masę ciała, prawdopodobieństwo cukrzycy typu 2 było o 13 procent wyższe w ciągu dekady.
Uczeni nie są pewni przyczyn tej relacji. Jedni sądzą, że bez względu na ewentualny przyrost masy ciała tak wysokie i częste skoki cukru prowadzą do wyższego zagrożenia chorobą. Inni wskazują, że wysoki poziom cukru w diecie mogą mieć wpływ na potrzebne kolonie drobnoustrojów w jelitach zmieniając proces trawienia tak, że sprzyja cukrzycy.
Wyniki badań są dostępne w BMJ.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »