Strona głównaChorobySłodkie napoje gazowane zwiększają ryzyko cukrzycy (bez względu na masę ciała)

Słodkie napoje gazowane zwiększają ryzyko cukrzycy (bez względu na masę ciała)

Już jeden słodki napój gazowany dziennie zwiększa ryzyko cukrzycy i to niezależnie od wagi. Nawet szczupłe osoby, które każdego dnia sięgały po napoje gazowane, cechowały się wyższym prawdopodobieństwem tej choroby.
Słodkie napoje gazowane zwiększają ryzyko cukrzycy (bez względu na masę ciała) [© leisuretime70 - Fotolia.com] Bez względu na to czy ma się , czy też w normie, słodkie napoje gazowane sprzyjają rozwojowi .

Dotychczas sądzono, że słodkie napoje sprzyjają cukrzycy przede wszystkim dlatego, że są związane z przydawaniem sobie dużej ilości cukru, co skutkuje przyrostem masy, a to przyczynia się do oporności na insulinę, która poprzedza cukrzycę. Nowe badania jednak wskazują, że bez względu na wagę codzienna porcja napojów słodzonych cukrem zwiększa ryzyko cukrzycy o 13 procent w ciągu 10 lat.

Cukrzyca typu 2 zaburza sposób, w jaki organizm przetwarza cukier z pożywienia w energię, co skutkuje problemami z funkcjonowaniem wielu organów i osłabia ogólne samopoczucie.

Przykładowo, popularna puszka coli to 330 ml napoju, który zawiera 9,75 łyżeczek cukru. Jego wypicie powoduje powoduje skok cukru we krwi, co z czasem może zwiększyć oporność na , nawet u osób o normalnej wadze. Chociaż organizm jest w stanie poradzić sobie z taką sytacją, jeśli zbyt często musi reagować na znaczne zmiany poziomu cukru, jego funkcja w tym zakresie słabnie i może rozwinąć się cukrzyca.

Uczeni z University of Cambridge School of Clinical Medicine przenalizowali 17 wcześniejszych badań, w których wzięło udział 38.200 ludzi. Odkryli, że codzienna porcja słodkich napojów zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2 o 18 procent w ciągu dziesięciu lat, jeśli nie uwzględnia się wagi badanych. Gdy wzięto pod uwagę masę ciała, prawdopodobieństwo cukrzycy typu 2 było o 13 procent wyższe w ciągu dekady.

Uczeni nie są pewni przyczyn tej relacji. Jedni sądzą, że bez względu na ewentualny przyrost masy ciała tak wysokie i częste skoki cukru prowadzą do wyższego zagrożenia chorobą. Inni wskazują, że wysoki poziom cukru w diecie mogą mieć wpływ na potrzebne kolonie drobnoustrojów w jelitach zmieniając proces trawienia tak, że sprzyja cukrzycy.

Wyniki badań są dostępne w BMJ.

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Anemia - niedokrwistość, Choroba wieńcowa, Hemoroidy, Menopauza, Nowotwór prostaty, Osteoporoza, Schizofrenia, WZW C / HCV, pokaż wszystkie

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć