15-02-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Picie dużej ilości słodkich napojów bezalkoholowych może zwiększać ryzyko astmy i przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP).
Prawie 17.000 osób w Południowej Australii w wieku powyżej 16 lat zapytano o ilość wypijanych napojów bezalkoholowych, takich jak cola, aromatyzowane wody mineralne, lemoniady czy napoje izotoniczne dla sportowców.
Ponad 10 procent uczestników deklarowało, że pija ponad pół litra napojów tego rodzaju napojów dziennie, wynika z badań opublikowanych w lutowym numerze czasopisma Respirology.
Naukowcy odkryli, że 13,3 procent uczestników z i 15,6 procent osób z wypijało codziennie więcej niż pół litra tych napojów. Ludzie, którzy spożywali taką ich ilość, byli 1,2 razy bardziej narażeni na astmę i 1,7 razy bardziej narażeni na POChP, niż osoby nie pijące ichw ogóle.
- Nasze badanie podkreśla znaczenie zdrowego jedzenia i picia w zapobieganiu chorób przewlekłych, takich jak astma i POChP- powiedział dr Zumin Shi z Uniwersytetu w Adelajdzie, współautor badań.
Naukowcy stwierdzili, że ryzyko rozwoju chorób było związane z dawką, tj. im wiecej napojów spożywano, tym większe notowano prawdopodobieństwo zachorowania na POChP lub astmę.
Badania nie wykazały jednak związku przyczynowo-skutkowego. Opisywana zależność najprawdopodobniej wynika z tego, że cukier sprzyja nadwadze i , a te dolegliwości oddziałują na ryzyko astmy i POChP.
W największym stopniu ryzyko POChP wzmaga palenie papierosów. Osoby, które paliły i spożywały ponad pół litra słodkich napojów dziennie, miały 6.6 razy większe ryzyko POChP niż ci, którzy nie palili papierosów i nie pili tych napojów.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »