15-02-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
W ostatnim czasie medycy skoncentrowali swoją uwagę na wpływie słodkich napojów na zdrowie, ponieważ są one wszechobecne i podawane do niemal każdego posiłku. Pije się je też, zamiast wody, po prostu po to, by zaspokoić pragnienie. Okazuje się jednak, że napoje te mogą sprzyjac nadwadze i cukrzycy. Teraz sprawdzono, czy mają związek z kłopotami sercowo-naczyniowymi.
Z nowych badań wynika, że szczególnie starsze kobiety powinny ograniczyć - produkty te mogą bowiem skutkować wyższym ryzykiem i .
W badaniach z udziałem kilkudziesięciu tysięcy kobiet po ustalono, że panie, którre codziennie piły dwa lub więcej napojów z zawartością , cechowały się o 23 proc. wyższym ryzykiem udaru niż kobiety, które sięgały po te produkty rzadziej niż raz w tygodniu. Uczestniczki często pijające takie napoje były o 31 proc. bardziej narażone na udar niedkrwienny (czyli taki, do którego dochodzi w wyniku powstawania skrzepów).
Podobnie podwyższone ryzyko dotyczyło zawałów - kobiety pijące co najmniej dwa słodkie napoje dziennie cechowały się o 29 proc. wyższym prawdopodobieństwem takich zdarzeń sercowych. Co więcej, ustalono, że panie pijące dosładzane napoje odznaczały się o 16 proc. wyższym ryzykiem śmierci z jakiegokolwiek powodu.
Według autorów, nie można uznawać picia napojów z cukrem za bezpośrednią przyczynę wspomnianych problemów, ale wyniki były ważne także po uwzględnieniu wartości odżywczej ogólnej diety, poziomu ciśnienia krwi i wieku każdej z kobiet, których dane analizowano.
O badaniach napisano w magazynie Stroke.
Menopauza - inaczej przekwitanie - nie jest chorobą, ale naturalnym procesem zachodzącym w kobiecym organizmie. Niestety, zmiany które wówczas zachodzą, zwiększają ryzyko wystąpienia wielu chorób. czytaj dalej »