30-08-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Smażone potrawy nie należą do najzdrowszych, nowe badania pokazują, że mogą zaostrzyć stany zapalne jelit i sprzyjać rozwojowi guzów w tej części układu pokarmowego.
tłuszcz może nasilać niektóre problemy z jelitami, takie jak: i , ostrzegają uczeni z University of Massachusetts of Amherst.
W badaniach na zwierzętach uczeni wykorzystali olej rzepakowy. Powszechnie smaży się na nim wiele potraw w temperturze powyżej 162 stopni Celsjusza. W ramach testów, do diety części myszy dodano zarówno świeży, jak i smażony olej, pozostałym gryzoniom natomiast podawano dodatkowo jedynie olej świeży.
Jak odkryto, w pierwszej grupie doszło do zaostrzenia stanu zapalnego okrężnicy i wzrostu istniejących guzów. Co więcej, takie odżywianie się upośledzało barierę, jaką stanowią jelita, przed przedostawaniem sie do organizmu bakterii czy substancji toksycznych. Wielkość guzów jelitowych podwoiła się w porównaniu z grupą kontrolną. Według autorów, największy wpływ na intensyfikację ma to, że wysoka temperatura smażenia prowadzi do wytworzenia różnych związków chemicznych, które im sprzyjają.
Autorzy podkreślają, że ich badania nie pokazują, jakoby smażony olej wywoływał wspomniane choroby, niemniej jednak może mieć bardzo niekorzystny efekt u ludzi, którzy już na nie cierpią. Szczególnie ostrożne powinny być osoby z chorobami zapalnymi jelit (czyli m. in. Chorobą Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego) oraz rakiem jelita grubego.
Na temat badań można w Cancer Prevention Research:
Rak jelita grubego jest trzecim najczęściej występującym nowotworem na świecie. Co roku diagnozuje się ponad milion nowych przypadków choroby. Dużej liczbie przypadków tego raka można byłoby zapobiec dzięki zdrowszemu stylowi życia. czytaj dalej »