16-01-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Nadmiar soli jest nie tylko groźny ze względu na to, że może powodować nadciśnienie i choroby serca, naukowcy uważają, że może również zwiększyć ryzyko raka żołądka.
Jednym z głównych czynników ryzyka jest zakażenie bakterią Helicobacter pylori, która wywołuje stan zapalny i może przeradzać się w nowotwór żołądka.
Naukowcy uważają, że spożywanie zbyt dużej ilości zwiększa ryzyko zachorowania na raka żołądka. Jak sądzi prof. John Atherton z University of Nottingham, połączenie H. pylori i dużej ilości soli wydaje się szczególnie niebezpieczne.
- Jakkolwiek nie wiemy dokładnie, dlaczego sól zwiększa ryzyko raka żołądka, badania sugerują jednak, że może to sprzyjać wzrostowi H. pylori i uczynić bakterie bardziej toksycznymi dla komórek żołądka - mówi prof. Atherton.
Zakażenie H. pylori (zazwyczaj występujące w dzieciństwie) jest trudne do wykrycia, ale szacuje się, że może być odpowiedzialne za około trzy czwarte wszystkich nowotworów żołądka. Sądzi się, że nadmierne spożycie soli jest przyczynia się do rozwoju około jednej czwartej wszystkich przypadków.
Według zaleceń WHO, nie należy dostarczać sobie więcej niż 5 gramów soli dziennie (to mniej niż łyżeczka). Obecnie jednak dość łatwo jest przekroczyć tę normę, ponieważ .