Strona głównaChorobySuszone śliwki przeciw osteoporozie

Suszone śliwki przeciw osteoporozie

Wyniki dwóch badań zaprezentowanych na Międzynarodowym Sympozjum Żywieniowych Aspektów Osteoporozy wskazują na pozytywne efekty spożywania śliwek suszonych. Stan kości poprawia spożywanie już 50 gramów suszonych śliwek dziennie.
Suszone śliwki przeciw osteoporozie [© HandmadePictures - Fotolia.com] Osteoporoza: duży problem

stanowi rosnący problem zdrowotny. Według Międzynarodowej Fundacji Osteoporozy (International Osteoporosis Foundation, IOF) jedna na trzy kobiety i co najmniej jeden na pięciu mężczyzn w trakcie swojego życia złamie kość w wyniku osteoporozy.

Obecnie szacuje się, że w Unii Europejskiej 22 miliony kobiet i 5,5 miliona mężczyzn cierpi na tę chorobę, co zwiększa u nich ryzyko złamania kości, powodując szacunkowo 3,5 miliona złamań rocznie. W Polsce przewidywane koszty osteoporozy mają do 2025 roku osiągnąć 753 miliony euro (ok. 3,12 mld zł), co stanowi 27% wzrost w stosunku do 2010 roku, w którym koszty wyniosły 593 milliony euro (ok. 2,46 mld zł).

Śliwki przeciw osteoporozie

Nowe wyniki badań zaprezentowane 18 czerwca 2015 r. podczas Międzynarodowego Sympozjum Żywieniowych Aspektów Osteoporozy (The International Symposium on Nutritional Aspects of Osteoporosis, ISNAO) w Montrealu sugerują, że tak prosta czynność, jak porcji suszonych śliwek może pomóc w utrzymaniu zdrowia kości i przyczyniać się do zwiększenia masy kostnej.

Dr Bernard Halloran, profesor medycyny na University of California w San Francisco zaprezentował podczas sympozjum ISNAO swoje nowe badania. Opierając się o swoje wcześniejsze prace, w których odkrył, iż śliwki suszone mogą przywracać utraconą masę kostną u starzejących się myszy, Halloran zauważył, że śliwki suszone mogą przyczyniać się do osiągnięcia większej szczytowej podczas wzrostu. Halloran odkrył, że włączenie suszonych do diety może wspierać wzrost objętości kości u zarówno młodych, dojrzewających, młodych dorosłych i dorosłych osobników myszy.

Wystarczy dziesięć sztuk dziennie

Badania sugerują, że śliwki suszone mogą poprawiać gęstość mineralną kości poprzez redukcję markerów stanów zapalnych, które przyspieszają tempo, w jakim komórki kości ulegają rozpadowi lub kości ulegają złamaniu.

Wyniki badań naukowych wskazują ponadto, że wystarczy spożywanie 100 gramów śliwek suszonych dziennie (2 porcje, około 8-12 sztuk) przez okres jednego roku, by poprawić mineralną gęstość kości u kobiet w wieku .

Przeczytaj także


Osteoporoza - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Osteoporoza to choroba układu kostno-szkieletowego, której wynikiem jest obniżenie masy kostnej i zaburzenie jej mikroarchitektury, co prowadzi do zwiększenia łamliwości kości i do ryzyka złamań. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Anemia - niedokrwistość, Choroba wieńcowa, Hemoroidy, Menopauza, Nowotwór prostaty, Osteoporoza, Schizofrenia, WZW C / HCV, pokaż wszystkie

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • EWST.pl
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Pola Nadziei
  • Aktywni 50+
  • Oferty pracy