Strona głównaChorobyŚwiatowy Dzień Osteoporozy 2015

Światowy Dzień Osteoporozy 2015

20 października obchodzimy Światowy Dzień Osteoporozy. Eksperci podkreślają, że najważniejsza jest profilaktyka - styl życia może istotnie obniżyć ryzyko choroby.
Światowy Dzień Osteoporozy 2015 [© fotoliaxrender - Fotolia.com] Światowy Dzień Osteoporozy jest organizowany przez Międzynarodową Fundację Osteoporozy i ma na celu zwiększanie globalnej świadomości profilaktyki, diagnozowania i leczenia oraz chorób metabolicznych kości.

Kampania 2015 nosi tytuł: „Serve Up Bone Strength", tj. ma na celu podniesienie świadomości dotyczącej odpowiednich składników odżywczych, których potrzebuje organizm, aby zachować zdrowie i siłę.

Odpowiednia i regularna aktywność fizyczna to najistotniejsze elementy w ochronie przed osteoporozą. Tymczasem nowe modne sposoby odżywiania się mogą być nieadekwatne dla zapotrzebowania organizmu na określone składniki odżywcze. Powszechna jest obecnie domniemana nietolerancja laktozy, a także moda na niezrównoważone diety, np. dietę wegańską. Poza tym częste jest obecnie nadmierne spożywanie kawy, herbaty i alkoholu oraz nadmiaru soli, a to może sprzyjać niedoborom składników chroniących przed osteoporozą. Wszystko to może bowiem skutkować niedostateczną ilością i witaminy D niezbędnej dla zdrowych kości.

Zrównoważonay sposób odżywiania się oraz regularne ćwiczenia pomogą zoptymalizować zdrowie kości w każdym wieku i zmniejszyć ryzyko osteoporozy. Celem diety dla zdrowia kości jest pomoc:

• dzieciom i młodzieży w budowaniu masy kości
• dorosłym w utrzymania zdrowych kości i uniknięciu przedwczesnej utraty masy kostnej
• seniorom w utrzymaniu i niezależności

Produkty mleczne są kluczowymi sojusznikami kości z kilku powodów. Po pierwsze są najważniejszym źródłem wapnia w diecie, minerału chroniącego przed osteoporozą, który zostaje wchłaniany przez organizm z kosci, gdy nie dostarcza się go w inny sposób, co oczywiście sołabia układ kosnty.Warto wiedzieć również, że wapń w mleku i jego pochodnych charakteryzuje się wysoką biodostępnością, znacznie większą niż ta w produktach roślinnych. Dla ochrony przed chorobą ważny jest też optymalny stosunek wapnia i oraz obecność , która ułatwia pierwszego z wymienionych pierwiastków. Mleko, jogurt i ser zapewniają wysokiej jakości białka z bioaktywnych peptydów i czynników, które mają wpływ liczne aspekty zdrowotne.

Anemia - niedokrwistość, Choroba wieńcowa, Hemoroidy, Menopauza, Nowotwór prostaty, Osteoporoza, Schizofrenia, WZW C / HCV, pokaż wszystkie

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Wynik dodawania (tylko niezalogowani):

DWA + SIEDEM =

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Akademia Pełni Życia
  • Pola Nadziei
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Umierać po ludzku
  • Oferty pracy

  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X