20-10-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
20 października obchodzimy Światowy Dzień Osteoporozy. Eksperci podkreślają, że najważniejsza jest profilaktyka - styl życia może istotnie obniżyć ryzyko choroby.
Światowy Dzień Osteoporozy jest organizowany przez Międzynarodową Fundację Osteoporozy i ma na celu zwiększanie globalnej świadomości profilaktyki, diagnozowania i leczenia oraz chorób metabolicznych kości.
Kampania 2015 nosi tytuł: „Serve Up Bone Strength", tj. ma na celu podniesienie świadomości dotyczącej odpowiednich składników odżywczych, których potrzebuje organizm, aby zachować zdrowie i siłę.
Odpowiednia i regularna aktywność fizyczna to najistotniejsze elementy w ochronie przed osteoporozą. Tymczasem nowe modne sposoby odżywiania się mogą być nieadekwatne dla zapotrzebowania organizmu na określone składniki odżywcze. Powszechna jest obecnie domniemana nietolerancja laktozy, a także moda na niezrównoważone diety, np. dietę wegańską. Poza tym częste jest obecnie nadmierne spożywanie kawy, herbaty i alkoholu oraz nadmiaru soli, a to może sprzyjać niedoborom składników chroniących przed osteoporozą. Wszystko to może bowiem skutkować niedostateczną ilością i witaminy D niezbędnej dla zdrowych kości.
Zrównoważonay sposób odżywiania się oraz regularne ćwiczenia pomogą zoptymalizować zdrowie kości w każdym wieku i zmniejszyć ryzyko osteoporozy. Celem diety dla zdrowia kości jest pomoc:
• dzieciom i młodzieży w budowaniu masy kości
• dorosłym w utrzymania zdrowych kości i uniknięciu przedwczesnej utraty masy kostnej
• seniorom w utrzymaniu i niezależności
Produkty mleczne są kluczowymi sojusznikami kości z kilku powodów. Po pierwsze są najważniejszym źródłem wapnia w diecie, minerału chroniącego przed osteoporozą, który zostaje wchłaniany przez organizm z kosci, gdy nie dostarcza się go w inny sposób, co oczywiście sołabia układ kosnty.Warto wiedzieć również, że wapń w mleku i jego pochodnych charakteryzuje się wysoką biodostępnością, znacznie większą niż ta w produktach roślinnych. Dla ochrony przed chorobą ważny jest też optymalny stosunek wapnia i oraz obecność , która ułatwia pierwszego z wymienionych pierwiastków. Mleko, jogurt i ser zapewniają wysokiej jakości białka z bioaktywnych peptydów i czynników, które mają wpływ liczne aspekty zdrowotne.
Osteoporoza to choroba układu kostno-szkieletowego, której wynikiem jest obniżenie masy kostnej i zaburzenie jej mikroarchitektury, co prowadzi do zwiększenia łamliwości kości i do ryzyka złamań. czytaj dalej »