14-03-2013
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jeśli chodzi o dietę, osoby chore na cukrzycę powinny przestrzegać pewnych podstawowych zasad.
Jeśli nie wprowadzają odpowiedniego planu jedzenia i stosowania leków, narażają się na ryzyko wystąpienia powikłań związanych z cukrzycą, tj. , , chorób oczu i problemów z układem nerwowym.
Eksperci polecają, by chorzy na cukrzycę stosowali odpowiednią nie tylko jakościowo, ale i ilościowo dietę. Nie bez znaczenia jest bowiem zarówno to, co, jak i ile jemy. Powodem jest fakt, że zależy od tego poziom produkcji insuliny. Trzeba zadbać o to, by poziom cukru we krwi zanadto nie wzrastał, ani zbytnio nie spadał. Należy regularnie sprawdzać ilość cukru - na czczo powinien być na poziomie 4,4-6,1, zaś po jedzeniu 4,4-8.
Sześć głównych dietetycznych wskazówek:
- Pacjenci powinni jeść trzy do sześciu małych posiłków (wliczając przekąski) w ciągu dnia. Co najmniej trzy do czterech z tych posiłków powinny zawierać skrobię lub inne węglowodany (np. pieczywo, krakersy, płatki śniadaniowe, ziemniaki). Zapewni to stopniowy wzrost i spadek poziomu cukru we krwi.
- Trzeba jeść wiele produktów z błonnikiem (znajdującym się np. w pełnoziarnistych produktach, warzywach i owocach), ponieważ pomaga to kontrolować poziom cukru oraz zmniejsza ryzyko chorób serca, raka oraz zaparć. Szczególnie polecane są płatki owsiane, otręby, i rośliny strączkowe.
- Należy ograniczyć ilość spożywanego alkoholu i pijać jedynie do posiłku, nie zaś na pusty żołądek. Dzięki temu łatwiej będzie regulować poziom cukru.
- Diabetycy którzy zwykle stosują ponad trzy łyżeczki cukru, powinni wybierać . Nie należy jednak używać go nadmiernie, ponieważ jego wpływ na zdrowie jest niejasny. Warto też pamiętać, że wiele napojów dietetycznych i także jest słodzonych substytutami cukru.
- Trzeba zmniejszyć ilość tłuszczu zwierzęcego w diecie, ten bowiem znacznie zwiększa ryzyko nadwagi, która z kolei utrudnia kontrolę cukru.
- Trzeba ćwiczyć, ale dokonywać pomiaru ilości cukru we krwi przed i po wysiłku, aby upewnić się, że nie jest zbyt niski lub zbyt wysoki. Warto sięgnąć po przekąskę zawierającą węglowodany przed i po treningu, ponieważ niebezpieczne jest ćwiczyć ze zbyt niskim poziomem cukru we krwi.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »