Strona głównaChorobyTa dieta uchroni przed rakiem jelita grubego

Ta dieta uchroni przed rakiem jelita grubego

Dieta śródziemnomorska chroni przed rozwojem raka w okrężnicy i odbytnicy.
Ta dieta uchroni przed rakiem jelita grubego [© bit24 - Fotolia.com] Naukowcy odkryli z Medical Center w Tel Awiwie oraz Uniwersytetu w Hajfie zaobserwowali, że powszechne w owoce, ryby i określone napoje bezalkoholowe wiążą się z mniejszym o ponad 30 proc. prawdopodobieństwem rozwoju zaawansowanych zmian chorobowych i przednowotworowych .

Co istotne, każdy ze wspomnianych składników był odpowiedzialny za zmniejszenie ryzyka wspomnianych objawów o 30 proc. w porównaniu do osób, które nie dostarczały sobie skladników diety śródziemnomorskiej. Ponadto ci, którzy umieścili w codziennym jadłospisie wszystkie trzy wspomniane produkty, mogli liczyć na zmniejszenie prawdopodobieństwa rozwoju aż o prawie 86 proc.

Od dawna wiadomo, że rak jelita grubego o wiele częściej powstaje u osób, które dostarczają sobie niewielkie ilości błonnika, za to często sięgają po czerwone mięso, alkohol i wysokokaloryczne produkty. Jasne jest też, że dieta śródziemnomorska daje efekty ochronne przed nowotworami, nie było zaś klarowne, które konkretnie jej elementy daja takie skutki.

W badaniach wzięło udział ponad 800 osób w wieku 40-70 lat, które nie odznaczały się podwyższonym ryzykiem raka jelit. Uczestnicy zostali poddani badaniom kolonoskopowym oraz wypełnili dokładny formularz dotyczący stosowanej na co dzień diety. Badani określili szczególnie poziom spożycia , alkoholu, napojów bezalkoholowych, owoców, warzyw, , owoców suszonych, płatków pełnoziarnistych, ryb, drobiu.

Ustalono, że osoby z większymi polipami jelita grubego jadły najmniej typowych potraw diety śródziemnomorskiej: 1,9 w porównaniu do średniej 4,5. Tymczasem regularne spożywanie co najmniej dwóch lub trzech charakterystycznych elementów tego sposobu odżywiania się (w porównaniu do całkowitego ich braku) oznaczało zmniejszenie o połowę ryzyka polipów w zaawansowanym stadium.

Ogólnie rzecz biorąc, naukowcy zaobserwowali, że im bardziej były przestrzegane zasady diety śródziemnomorskiej, tym mniejsze było ryzyko wystąpienia niepokojących zmian w obrębie jelita grubego i odbytnicy.

Anemia - niedokrwistość, Choroba wieńcowa, Hemoroidy, Menopauza, Nowotwór prostaty, Osteoporoza, Schizofrenia, WZW C / HCV, pokaż wszystkie

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Wynik dodawania (tylko niezalogowani):

DZIEWIĘĆ + PIĘĆ =

Komentarze

  • 10:46:19, 10-07-2017 ~gość: 79.186.116.xxx

    Bardzo ciekawe ja uwielbiam taką kuchnię śródziemnomorską, wszelkiego rodzaju ryby itd. Warto wiedzieć też jakie są objawy raka jelita grubego. Częściej dotyka osoby dojrzałe lub w wieku podeszłym, jednak nie oznacza to, że zachorowanie przed 40. rokiem życia jest wykluczone.
  • 09:51:19, 21-07-2017 Magnetoplag

    Jak najbardziej: ze znaczącym obniżeniem zachorowań na raka jelita grubego wiążą się diety, które bazują na dużej ilości błonnika, nierafinowanej żywności pochodzenia roślinnego, a przy tym małej zawartości białka i tłuszczu zwierzęcego.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Pola Nadziei
  • Umierać po ludzku
  • eGospodarka.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Oferty pracy

  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X