19-03-2014
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Eksperci mówią, że powinno się spożywać więcej wielonienasyconych tłuszczów i mniej tłuszczów nasyconych, ale nowe badania wykazały, że wybór tłuszczów ma niewielki wpływ na ryzyko chorób serca.
Rodzaj tłuszczów w może nie być tak ściśle związany z ryzykiem , jak wcześniej sądzono, wynika z nowej analizy badań.
Zewsząd słyszymy, że należy ograniczyć ilość w diecie, ponieważ zwiększają ryzyko otyłości rozmaitych chorób. Okazuje się jednak - przynajmniej w zakresie problemów z sercem - że nie za wszystko muszą być odpowiedzialne.
Uczeni z Uniwersytetów Cambridge i Harvarda przeanalizowali dane 72 badań, w których wzięło udział 600 tysięcy osób. Naukowcy nie znaleźli związku między spożyciem tłuszczów nasyconych a ryzykiem .
Analizy wykazały również, że suplementy z tłuszczem rybnym przydawały żadnych korzyści i nie zmniejszyły prawdopodobieństwa chorób sercowo-naczyniowych.
Jak wskazał Mike Knapton z British Heart Foundation, która częściowo finansowała badania, wyniki podważają przekaz głoszący, że wielonienasycone tłuszcze są lepsze niż tłuszcze nasycone. - Być może nie ma wielkiego znaczenia rodzaj tłuszczu, trzeba się jednak martwić o jego ilość w diecie, ponieważ tłuste jedzenie zawiera dużą ilość energii w porównaniu do produktów białka i węglowodanowych - powiedział dr Knapton.
Analizowane badania mierzyły wszelkie rodzaje spożywanych lub obecnych we krwi kwasów tłuszczowych. Brano także pod uwagę stosowanie suplementów diety. W ramach wszystkich tych testów monitorowano stan zdrowia pacjentów skupiając się przede wszystkim na występowaniu problemów z sercem, takich jak zawał serca, choroba serca lub .
Tłuszcze wielonienasycone zwykle znajdują się żywności pochodzenia roślinnego, takiej jak , nasiona i oleje roślinne. , tj. rodzaj wielonienasyconych tłuszczów, znajdują się w rybach. Natomiast większość tłuszczów nasyconych jest dostarczana z żywności pochodzenia zwierzęcego, w tym mięsa czerwonego i pełnotłustego nabiału.
Wyniki badań opublikowano w Annals of Internal Medicine.
Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »