Strona głównaChorobyTzw. dieta zachodnia sprzyja zwyrodnieniu plamki żółtej

Tzw. dieta zachodnia sprzyja zwyrodnieniu plamki żółtej

Osoby, które stosowały dietę bogatą w czerwone i przetworzone mięso, smażone jedzenie, produkty z rafinowanych ziaren i wysokotłuszczowe produkty mleczne, były trzy razy bardziej narażone na chorobę oczu, która uszkadza siatkówkę i wpływa na centralne widzenie
Tzw. dieta zachodnia sprzyja zwyrodnieniu plamki żółtej [fot. Free-Photos from Pixabay]
Rozwój takich zaburzeń prowadzi do związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej (). Choroba jest nieodwracalnym stanem, który wpływa na centralną widzenie, pozbawiając zdolności do prowadzenia pojazdu, a także uniemożliwiając wykonywanie innych codziennych czynności, ostrzegają uczeni z Uniwersytetu w Buffalo.
Leczenie rozwiniętego AMD jest inwazyjne i kosztowne, i nie istnieje terapia zaniku geograficznego (odgraniczonego obszaru siatkówki w plamce, innej formy rozwiniętego AMD). W naszym najlepszym interesie jest wczesne wykrycie tego stanu i zapobieganie rozwojowi choroby - mówi Shruti Dighe, współautorka badań - właśnie dlatego odkrycie, że dieta odgrywa rolę w AMD, jest tak istotne.
Okazuje się, że tzw. zachodnia dieta, cechująca się dużymi ilościami , , produktów z rafinowanych ziaren i wysokotłuszczowego nabiału, może być czynnikiem ryzyka rozwoju poważnej zaawansowanej postaci AMD. Jednocześnie ustalono, że dieta ta nie była związana z rozwojem wczesnej formy AMD.

Uczeni przez osiemnaście lat monitorowali stan wzroku uczestników i pod uwagę wzięli 66 różnych produktów spożywczych. Odkryto, że czeste jedzenie niezdrowej żywności miało związek z większą podatnością na późną formę chorobę AMD.

Wczesna postać AMD jest bezobjawowa, co oznacza, więc ludzie nie wiedzą, że chorują. Aby postawić diagnozę, lekarz musi obejrzeć zdjęcie siatkówki pacjenta. W późnym AMD może wystąpić atrofia lub gromadzenie się nowych naczyń krwionośnych w części oka zwanej plamką żółtą. W tej fazie pacjenci doświadczają objawów zaburzeń widzenia. Nie w każdym przypadku jednak wczesne AMD przechodzi do bardziej wyniszczającego późnego etapu.

Nowe badanie dostarcza dodatkowych dowodów na to, że ta dieta ma znaczenie w AMD. Przekaz z niego jest taki, że w przypadku wczesnego AMD należy ograniczyć jedzenie produktów typowych dla diety zachodniej, mówią autorzy.

Na podstawie:

Przeczytaj także


AMD - zwyrodnienie plamki żółtej - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Plamka żółta to punkt na siatkówce oka, na którym znajduje się największe zagęszczenie światłoczułych receptorów siatkówki umożliwiających postrzeganie kolorów. AMD to najczęstsza przyczyna zupełnej utraty wzroku u osób starszych. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Anemia - niedokrwistość, Choroba wieńcowa, Hemoroidy, Menopauza, Nowotwór prostaty, Osteoporoza, Schizofrenia, WZW C / HCV, pokaż wszystkie

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Hospicja.pl
  • Pola Nadziei
  • Aktywni 50+
  • EWST.pl
  • Oferty pracy