Strona głównaChorobyWięcej błonnika i mniej białka - dieta przeciwcukrzycowa

Więcej błonnika i mniej białka - dieta przeciwcukrzycowa

DietDoc wskazuje, że więcej węglowodanów i mniej białka w diecie może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2, zwłaszcza jeśli źródłem węglowodanów są bogate w błonnik: pieczywo, produkty zbożowe i warzywa.
Więcej błonnika i mniej białka - dieta przeciwcukrzycowa [© CUKMEN - Fotolia.com] Wykład zatytułowany „Czynniki żywieniowe w zapobieganiu cukrzycy" i przedstawiony przez prof. Renée Blaauwa z South African Sugar Association dostarczył nowych informacji na temat cukrzycy, której rosnąca ilość przypadków na całym świecie jest przedmiotem niepokoju środowiska medycznego.

Przewlekły stan zapalny

Według prof. Blaauwa cukrzyca jest związana z przewlekłym, choć łagodnym stanem zapalnym, szczególnie w tkance tłuszczowej. Sygnały z tkanki objętej tym stanem zakłócają działania insuliny oraz sprzyjają insulinooporności, która jest prekursorem choroby. W przypadku wystąpienia tego typu zapalenia, szczupłe i otyłe osoby różnie reagują.

Organizmy ludzi szczupłych produkują makrofagi (rodzaj białych krwinek), które mają działanie przeciwzapalne, a tkanka tłuszczowa osób z nadwagą i produkuje cytokiny zapalne (białka, które albo regulują lub zakłócają sygnalizację międzykomórkową). Gdy obecny jest stan zapalny, cytokiny często wpływają na rozwój insulinooporności. Ta ostatnia z kolei, jeśli nie jest zwalczana poprzez zmniejszenie masy ciała, dietę i , może rozwinąć się w cukrzycę typu 2.

Białko a cukrzyca

Prof Blaauw wyjaśnił, że badania wskazują, iż wysokie spożycie białka pomaga w utracie na wadze, co w krótkim okresie poprawia kontrolę glikemii. Długoterminowe analiza jednak nie dają tak pozytywnych wyników.

W 12-letnich badaniach z udziałem 27 tysięcy osób stwierdzono, że dieta wysokobiałkowa wiązała się ze zwiększonym ryzykiem cukrzycy. To przeciwstawny wynik do powszechnych rekomendacji, według których jadłospis wysokobiałkowy lub wysokotłuszczowy jest odchudzający i zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na .

W testach przeprowadzonych w Malmö w Szwecji uczestniczyło 27.140 osób w wieku 45 - 74 lat. Odkryto, że po dwunastu latach, jeśli spożycie białka wzrosło (i zastępowało tłuszcz lub węglowodany), ryzyko wystąpienia cukrzycy zwiększyło się o 67 procent.

Błonnik a cukrzyca

Co ciekawe, uczestnicy badania, którzy jedli więcej węglowodanów lub tłuszczów, nie odznaczali się wzrostem możliwości wystąpienia cukrzycy.
Ponadto osoby, które jadły więcej bogatych w błonnik produktów zbożowych, były mniej narażone na rozwój cukrzycy. Wymiana białek na węglowodany może być korzystna, zwłaszcza jeśli ich źródłem jest jedzenie o dużej ilości . Jadłospis obfitujący w błonnik może zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy o 19 procent, a błonnik nierozpuszczalny - o 25 procent.

To nie wszystko. W innym badaniu wykazano, że osoby jedzące 15 g błonnika dziennie miały o 2 procent niższe ryzyko zachorowania na cukrzycę, natomiast ludzie serwujący sobie 35 g błonnika dziennie mogli liczyć na zmniejszone aż o 34 procent prawdopodobieństwo cukrzycy.

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Anemia - niedokrwistość, Choroba wieńcowa, Hemoroidy, Menopauza, Nowotwór prostaty, Osteoporoza, Schizofrenia, WZW C / HCV, pokaż wszystkie

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 08:27:29, 16-04-2015 hutkow

    Z uwagą czytam wszystkie materiały związane z ryzykiem zachorowań na cukrzycę,
    staram się aby spożywać jak najmniej tego co ją powoduje.
    Racjonalne odżywianie,odpowiednia dieta pozwala mi na utrzymaniu poziomu glukozy w granicach normy.
    Unikam nadmiaru słodyczy,tłuszczu zwierzęcego zjadam dużo warzyw,ryby chude,schab,wołowinę chudą,
    różnego rodzaju kasze z owoców unikam bananów,winogron.
    Korzystam z receptur potraw publikowanych na tym forum za co dziękuję ich autorom.
    ... zobacz więcej
  • 17:50:12, 16-04-2015 babciela

    Moj znajomy też tak przestrzegał diety, ale niestety odziedziczyl ja po tatusiu-i dietę diabli wzieli. Cukrzyca nie bierze sie tylko ze złych nawyków żywieniowych- jest chorobą dziedziczną w wiekszosci przypadków.
    A , ze i atmosfere mamy zatrutą, i produkty które jemy sa w wiekszosci przypadków tez trucizna, to mamy , to co mamy...plus genetyka...

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Hospicja.pl
  • Umierać po ludzku
  • Oferty pracy