01-04-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
DietDoc wskazuje, że więcej węglowodanów i mniej białka w diecie może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2, zwłaszcza jeśli źródłem węglowodanów są bogate w błonnik: pieczywo, produkty zbożowe i warzywa.
Wykład zatytułowany „Czynniki żywieniowe w zapobieganiu cukrzycy" i przedstawiony przez prof. Renée Blaauwa z South African Sugar Association dostarczył nowych informacji na temat cukrzycy, której rosnąca ilość przypadków na całym świecie jest przedmiotem niepokoju środowiska medycznego.
Przewlekły stan zapalnyWedług prof. Blaauwa cukrzyca jest związana z przewlekłym, choć łagodnym stanem zapalnym, szczególnie w tkance tłuszczowej. Sygnały z tkanki objętej tym stanem zakłócają działania insuliny oraz sprzyjają insulinooporności, która jest prekursorem choroby. W przypadku wystąpienia tego typu zapalenia, szczupłe i otyłe osoby różnie reagują.
Organizmy ludzi szczupłych produkują makrofagi (rodzaj białych krwinek), które mają działanie przeciwzapalne, a tkanka tłuszczowa osób z nadwagą i produkuje cytokiny zapalne (białka, które albo regulują lub zakłócają sygnalizację międzykomórkową). Gdy obecny jest stan zapalny, cytokiny często wpływają na rozwój insulinooporności. Ta ostatnia z kolei, jeśli nie jest zwalczana poprzez zmniejszenie masy ciała, dietę i , może rozwinąć się w cukrzycę typu 2.
Białko a cukrzyca
Prof Blaauw wyjaśnił, że badania wskazują, iż wysokie spożycie białka pomaga w utracie na wadze, co w krótkim okresie poprawia kontrolę glikemii. Długoterminowe analiza jednak nie dają tak pozytywnych wyników.
W 12-letnich badaniach z udziałem 27 tysięcy osób stwierdzono, że dieta wysokobiałkowa wiązała się ze zwiększonym ryzykiem cukrzycy. To przeciwstawny wynik do powszechnych rekomendacji, według których jadłospis wysokobiałkowy lub wysokotłuszczowy jest odchudzający i zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na .
W testach przeprowadzonych w Malmö w Szwecji uczestniczyło 27.140 osób w wieku 45 - 74 lat. Odkryto, że po dwunastu latach, jeśli spożycie białka wzrosło (i zastępowało tłuszcz lub węglowodany), ryzyko wystąpienia cukrzycy zwiększyło się o 67 procent.
Błonnik a cukrzycaCo ciekawe, uczestnicy badania, którzy jedli więcej węglowodanów lub tłuszczów, nie odznaczali się wzrostem możliwości wystąpienia cukrzycy.
Ponadto osoby, które jadły więcej bogatych w błonnik produktów zbożowych, były mniej narażone na rozwój cukrzycy. Wymiana białek na węglowodany może być korzystna, zwłaszcza jeśli ich źródłem jest jedzenie o dużej ilości . Jadłospis obfitujący w błonnik może zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy o 19 procent, a błonnik nierozpuszczalny - o 25 procent.
To nie wszystko. W innym badaniu wykazano, że osoby jedzące 15 g błonnika dziennie miały o 2 procent niższe ryzyko zachorowania na cukrzycę, natomiast ludzie serwujący sobie 35 g błonnika dziennie mogli liczyć na zmniejszone aż o 34 procent prawdopodobieństwo cukrzycy.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »