03-03-2013
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jeden gram witaminy C dziennie pomaga zapobiec przeziębieniu i skrócić czas jego trwania. Nie ma jednak sensu nadmiernie zażywać tej witaminy gdy już jest się chorym.
Wiosna za pasem, a wahania temperatury typowe dla tego okresu przyczyniają się do licznych przeziębień. pomaga im zapobiec, a także wpływa na skrócenie czasu choroby. Niemniej jednak, gdy wirus już zaatakował, nie ma sensu sięgać po zwiększone dawki tej witaminy, wynika z badań uczonych Cochrane Collaboration, międzynarodowej organizacji typu non-profit, której celem jest ułatwianie podejmowanie świadomych i trafnych decyzji dotyczących postępowania medycznego.
Naukowcy przeanalizowali dane z pięciu badań, w których udział wzięły osoby poddane znacznemu wysiłkowi fizycznemu, np.: maratończycy, żołnierze podczas ćwiczeń w zimie, dzieci, którzy uczestniczyły w obozie narciarskim. We wszystkich tych przypadkach zażywanie grama witaminy C dziennie spowodowało spadek o połowę częstości przeziębień i skróciło czas trwania choroby. Inne testy dowiodły, że regularne zażywanie witaminy C skraca średni czas trwania u dorosłych o 8 procent, a u dzieci o18 procent.
Takie efekty przynosi jednak regularne zażywanie witaminy C, a nie szturm na aptekę po pojawieniu się pierwszych symptomów choroby, mówi Fabrizio Pregliasco, wirusolog z Uniwersytetu w Mediolanie. Także uczeni z Cochrane Collaboration potwierdzają, że zażywanie witaminy C po wystąpieniu objawów przeziębienia nie daje spodziewanych skutków w postaci szybkiego powrotu do zdrowia.
Uczeni polecają, by osoby, które są bardziej narażone na przeziębienia, regularnie, codziennie zażywały gram witaminy C. W przypadku ludzi zmagających się z tzw. normalną liczba przeziębień rocznie jednak takie zabiegi są zbędne.
Produkty o najwyższej zawartości witaminy C to głównie warzywa i owoce: papryka, rukola, sałata, szpinak, , kapusta, kalafior, porzeczki, kiwi, truskawki, papaja, pomarańcze i cytryny. Konieczne jest spożywanie słynnych , bo inaczej trudno jest uzyskać zalecaną dawki jednego grama dziennie.