06-09-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Pacjenci chorujący na zaćmę powinni zwiększyć ilość witaminy C w diecie. Dzieki temu mogą aż o kilkadziesiąt procent osłabić rozwój choroby.
Wiadomo już, że dieta bogata w pomaga uchronić się przed , dowiedziono też jednak, że może też hamować progresję choroby o 33 procent.
Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym witamina C może zredukować nasilenie choroby o ponad 30 procent. Jakkolwiek nie istnieje metoda na zapobieżenie rozwoju zaćmy, daje się opóźnić utrudnić jej postępowanie poprzez dietę bogatą w witaminę C, przekonują badacze z King's College w Londynie.
Przez okres 10 lat uczeni monitorowali nawyki żywieniowe i zdrowie oczu 324 par bliźniąt w średnim wieku 60 lat. Pod koniec tego okresu okazało się, że tryb życia miał większy wpływ na rozwój zaćmy niż czynniki genetyczne. Panie, które stosowały dietę bogatą w witaminę C, cechowały się o 33 proc. zmniejszeniem ryzyka progresji choroby. Czynniki genetyczne oddziaływały na rozwój choroby na pozimie 35 procent, a czynniki środowiskowe - 65 proc.
Eksperci sądzą, że tak pozytywne działanie witaminy C wynika z właściwości przeciwutleniających. Co istotne, znajduje się ona w dużych ilościach w płynie wewnątrz oka, ponieważ uniemożliwia utlenianie soczewki, zapobiegając jej zmętnieniu. Wobec tego przyjmowanie dużych ilości witaminy C w diecie może chronić integralność soczewki i zapobiegać postępowaniu zaćmy.
Zaćma jest zmętnieniem soczewki oka, które zaburza wyraźne widzenie. Większość przypadków zaćmy ma związek z procesem , chociaż zdarzają się przypadki choroby u dzieci.
Według danych WHO zaćma jest odpowiedzialna za 51 procent światowej , która dotyka około 20 milionów ludzi. Choć zaćmę można usunąć chirurgicznie, w wielu krajach istnieją bariery, które uniemożliwiają dostęp pacjentów do operacji. Choroba będzie coraz powszechniejsza w związku wydłużaniem się średniej długości życia, oceniają badacze.
Wyniki badań opublikowano w magazynie Ophthalmology.
Zaćma, znana też jako katarakta polega na prowadzącym do zaburzeń w ostrości widzenia zmętnieniu soczewki oka. Należy do chorób związanych z wiekiem, choć na jej występowanie mają wpływ także inne czynniki (urazy, stosowane leki czy inne schorzenia). czytaj dalej »