14-05-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jak wynika z nowych badań, wyższy poziom witaminy D w organizmie może oznaczać osłabienie ryzyka rozwoju cukrzycy lub odsunięcie rozwoju choroby w czasie.
Witamina D może przywrócić funkcje uszkodzonych komórek beta trzustki, które produkują i uwalniają . Jak wyjaśniają uczeni z Salk Institute w Stanach Zjednoczonych, gdy komórki beta przestają normalnie działać, organizm nie może wytwarzać insuliny, czyli hormonu, który reguluje ilość cukru we krwi, w efekcie poziom może wzrastać do niebezpiecznego poziomu.
Kiedy uczeni zastosowali witaminę D u myszy i na wyizolowanych komórkach, okazało się, że działa leczniczo na uszkodzone komórki beta. Ustalono również, że wpływa na regulację genów mających związek z rozwojem różnych chorób. Receptory witaminy D mogą zmniejszać oraz poprawiać żywotność komórek beta.
Już wcześniejsze badania wskazywały na związek pomiędzy wyższą ilością witaminy D we krwi i niższym ryzykiem cukrzycy, jednak nie było jasne, jaki mechanizm leży u podstaw tej korelacji. Testy na myszach wykazały teraz, że większe ilości potrafiły przywrócić prawidłowy poziom glukozy u zwierząt.
staje się coraz większym problemem - dane Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) są alarmujące. Liczba osób chorych na cukrzycę wzrosła z 108 milionów w 1980 roku do 422 milionów w 2014 roku. Choroba jest jedną z głównych przyczyn utraty wzroku, niewydolności nerek, zawału serca, udaru i amputacji kończyn dolnych. Szacuje się, że w 2012 roku 1,5 miliona zgonów było bezpośrednio związanych z cukrzycą. WHO przewiduje, że do 2030 roku cukrzyca stanie się siódmym główną przyczyną zgonów na całym świecie.
Badania przedstawiono w magazynie Cell.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »