13-07-2014
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Cierpiący na raka jelita grubego pacjenci z wysokim poziomem witaminy D we krwi mają wyższe szanse przeżycia.
Naukowcy, którzy zbadali prawie 1600 pacjentów po operacji raka jelita, odkryli, że osoby z najwyższym poziomem witaminy D cechują się o połowę niższym ryzykiem śmierci z powodu choroby w porównaniu z ludźmi z najniższą ilością tej witaminy.
nazywana jest „witaminą słońca", ponieważ organizm syntetyzuje ją, gdy skóra jest eksponowana na działanie promieni słonecznych. Znajduje się jednak także w żywności takiej, jak jaja, czy (łosoś, śledź i makrela).
Powszechnie wiadomo, że jest niezbędna do zwiększenia absorpcji i budowy kości. Niektóre badania obserwacyjne sugerują również związek między niskim poziomem witaminy D a wyższym ryzykiem wielu ostrych i przewlekłych chorób.
Jak wskazuje dr Malcolm Dunlop z Uniwersytetu w Edynburgu, który prowadził nowe badania, suplementy z witaminą D zasugerował mogą warte sprawdzenia pod kątem wspomagania terapii u chorych na .
Rak jelita grubego, jest drugim najczęstszym nowotworem w Europie. Jak wynika z danych organizacji Cancer Research UK, w 2012 roku zdiagnozowano około 447 tysięcy nowych przypadków choroby.
Uczeni zbadali próbki krwi prawie 1600 chorych po operacji raka jelita grubego. Okazało się, że największą korzyść z witaminy D zyskiwali pacjenci w 2 stadium nowotworu, gdy guz może być dość duży, ale choroba jeszcze się nie rozprzestrzenia.
Trzy czwarte pacjentów z najwyższym poziomem witaminy D wciąż żyło po upływie pięciu lat od diagnozy, w porównaniu z mniej niż dwóch trzecich osób z najniższymi poziomami tej witaminy D.
Wyniki opublikowano w Journal of Clinical Oncology.
Rak jelita grubego jest trzecim najczęściej występującym nowotworem na świecie. Co roku diagnozuje się ponad milion nowych przypadków choroby. Dużej liczbie przypadków tego raka można byłoby zapobiec dzięki zdrowszemu stylowi życia. czytaj dalej »