03-10-2021
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Korzyści witaminy D dla zdrowia kości są wszystkim dobrze znane. Nowe brazylijskie badanie zaś sugeruje, że może również zwiększać wrażliwość na insulinę, obniżając poziom glukozy i ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Inne niż wspomniane wyżej testy wykazały wyraźny związek między witaminą D i kontrolą glikemii, pokazując, że witamina ta zwiększa wrażliwość na insulinę i poprawia funkcję komórek beta w trzustce. W nowym brazylijskim badaniu wzięło udział kilkaset kobiet w wieku 35 - 74 lata. W jego ramach chciano sprawdzić relację pomiędzy niedoborem witaminy D i podwyższoną glikemią.
Spośród ankietowanych kobiet 24 (3,5 proc.) deklarowało stosowanie suplementów z witaminą D. Okazało się, że taka suplementacja wydaje się chronić przed wysokim poziomem . Regularna ekspozycja na światło słoneczne również miała efekty protekcyjne - panie, które nie unikały słońca, także miały zdrowszy poziom glikemii.
- Chociaż związek przyczynowy nie został udowodniony, niski poziom może odgrywać znaczącą rolę w cukrzycy typu 2. Suplementacja tą witaminą może pomóc poprawić kontrolę poziomu cukru we krwi, ale potrzebne są dalsze testy - mówi dr JoAnn Pinkerton, współautorka badań.
Jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia, to przewlekła choroba metaboliczna cechująca się podwyższonym poziomem glukozy we krwi, który to stan z czasem prowadzi do poważnego uszkodzenia różnych narządów, m. in. serca, naczyń krwionośnych, oczu, nerek i nerwów. Najczęstsza jest cukrzyca typu 2, pojawia się ona, gdy organizm staje się oporny na lub nie wytwarza wystarczającej ilości tego hormonu. W ciągu ostatnich trzech dekad częstość występowania wspomnianej formy cukrzycy dramatycznie wzrosła w wielu różnych krajach.
Na cukrzycę choruje około 422 miliony ludzi na całym świecie, większość mieszka w państwach o niskim i średnim poziomie dochodzie. Choroba odpowiada za 1,6 mln zgonów rocznie.
Na podstawie:
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »