Strona głównaChorobyWysokoprzetworzone jedzenie sprzyja cukrzycy

Wysokoprzetworzone jedzenie sprzyja cukrzycy

Im więcej jesz wysokoprzetworzonych produktów spożywczych, tym wyższe ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.
Wysokoprzetworzone jedzenie sprzyja cukrzycy [fot. ElasticComputeFarm z Pixabay]
Jak obliczyli badacze z Uniwersytetu w Paryżu, każdy 10-procentowy wzrost ilości przekłada się na 15-procentowe zwiększenie ryzyka rozwoju .

Już wcześniejsze badania łączyły ultraprzetworzone produkty z różnymi problemami zdrowotnymi. Przykładowo, odkryto, że takie menu ma związek z wyższym prawdopodobieństwem , , depresji i przedwczesnej śmierci. Do tej listy należy dopisać zagrożenie cukrzycą.

W ostatnich dekadach proukty wysokoprzetworzone „zalały" nasze sklepy. Są bowiem tańsze i mają dłuższą datę przydatności niż świeże artykuły. Poza tym są gotowe lub niemal gotowe do spożycia, pozwalają więc zaoszczędzić czas na przygotowanie posiłku. Takie jedzenie zawiera zwykle: , sztuczne aromaty, środki teksturujące, cukry, słodziki i sztuczne barwniki. Produkty tego rodzaju to przede wszystkim: słodkie napoje, chipsy, cukierki, produkty typu „instant", margaryna, ciastka, posiłki do podgrzania, etc.

We francuskich badaniach wzięło udział ponad 100 tysięcy ludzi w średnim wieku 43 lata. Przez sześć lat uczestnicy prowadzili dokładne dzienniki codziennej diety. Jak ustalono, im więcej jedzono żywności ultraprzetworzonej, tym wyższe było zagrożenie cukrzycą. Okazało się też, że taka dieta była charakterystyczna głównie wśród palaczy, oóob otyłych i unikających wysiłku fizycznego, a także tych, którzy jedli więcej czerwonego i przetworzonego mięsa.

Na całym świecie na cukrzycę choruje ponad 420 milionów ludzi. Jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia, co roku bezpośrednio z powodu cukrzycy umiera ponad 1,5 mln ludzi, a kolejne 2,2 mln w wyniku chorób związanych z cukrzycą. WHO przypomina, że zdrowa dieta, regularna aktywność fizyczna, utrzymywanie prawidłowej masy ciała i unikanie palenia papierosów pomagają zapobiec chorobie lub ją opóźnić.

O badaniach można przeczytać w JAMA Internal Medicine.

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Depresja - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Depresja to bardzo poważna choroba, a jej lekceważenie może prowadzić nawet do śmierci. Dotyka ona ludzi w różnym wieku, jednak w przypadku osób starszych bywa często lekceważona, traktowana jako jeden z objawów starzenia się. czytaj dalej »


 

Anemia - niedokrwistość, Choroba wieńcowa, Hemoroidy, Menopauza, Nowotwór prostaty, Osteoporoza, Schizofrenia, WZW C / HCV, pokaż wszystkie

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć