Osoby serwujące sobie duże ilości tych produktów są narażone na zwiększone ryzyko (przedwczesnego) zgonu z powodu chorób układu krążenia i naczyń mózgowych - Marialaura Bonaccio z Istituto Neurologico Mediterraneo Neuromed w Pozzilli.
Na podstawie:Według uczonych winowajcą może być cukier, który jest dodawany w znacznych ilościach do ultra przetworzonej żywności. Niemniej, problem jest bardziej złożony. Według analiz nadmiar cukru odgrywa rolę, ale odpowiada tylko za 40 proc. zwiększonego ryzyka śmierci. Uważamy, że ważną rolę odgrywa samo przetwarzanie przemysłowe, które może wywołać głębokie zmiany w strukturze i składzie składników odżywczych - wyjaśnia Augusto Di Castelnuovo, współautor badań.
Tagi: choroby serca, niewydolność serca, tłuszcz, sól, cukier, fastfood, wysoko przetworzona żywność
Zastrzeżenia odpowiedzialności
Podziel się:
Osoby sprawujące opiekę są bardziej zagrożone chorobami serca
Ile kroków dziennie potrzeba, by uchronić się przed niewydolnością serca
Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany:
zaloguj się /
zarejestruj się
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.