08-10-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Wzdęcia zwykle są spowodowane nadmiernym wytwarzaniem gazu lub zaburzeniami ruchu mięśni układu pokarmowego - występuje wówczas obrzęk okolic brzucha po jedzeniu, co powoduje dyskomfort i ból.
Jest wiele powodów, dla których nagle czujemy się ociężali i mamy . Oto główne przyczyny takich dolegliwości.
Napoje gazowane
Picie węgla sprawia, że żołądek wypełnia się bąbelkami powietrza, co prowadzi do wzdęć. Jeśli już sięga się po takie produkty, warto pić wolno i umiarkowane ich ilości.
Picie przez słomkę
Gdy pije się przez słomkę, jakikolwiek napój, niekoniecznie gazowany, połyka się jednocześnie powietrze, które trafia do żołądka wywołując wzdęcia.
Przejadanie się
Uczucie wzdęcia jest też charakterystyczne dla sytuacji, w której jemy zbyt dużo. Przejadanie się sprzyja uczuciu „wypchania brzucha".
Stan jelit
Osoby z (Irritable Bowel Syndrome - IBS) mogą być szczególnie wrażliwe na gazy, które mogą powodować ból, skurcze i biegunkę.
Alergia na jedzenie
Kiedy je się produkty, na które ma się alergię lub nietolerancję, może to spowodować nadmierne wytwarzanie gazów, wzdęcia i inne objawy.
Określone produkty
Niektóre produkty o wysokiej zawartości mogą powodować wytwarzanie dużych ilości gazów. Wywołują je rośliny strączkowe, takie jak fasola i soczewica, a także niektóre produkty pełnoziarniste. Podobnie też tłuste pokarmy mogą spowalniać trawienie i opróżnianie żołądka, co wywołuje dłuższe uczucie sytości, ale może też sprzyjać wzdęciom.
Żucie gumy
Podobnie jak picie przez słomkę, żucie gumy może skutkować połknięciem większej ilości powietrza, co wywołuje zwdęcia. Co więcej, guma zawiera alkohole cukrowe, zwykle ksylitol i sorbitol, które mogą powodować uczucie obrzmiałości.
Zaparcia
są powszechnym problemem trawiennym i mogą mieć wiele różnych przyczyn. Badania wskazują, że często nasilają wzdęcia. Sposobem na to może być zwiększenie ilości błonnika rozpuszczalnego w diecie.