Strona głównaChorobyZagrożenie cukrzycą: słodkie napoje sprzyjają chorobie bardziej niż inne dosładzane produkty

Zagrożenie cukrzycą: słodkie napoje sprzyjają chorobie bardziej niż inne dosładzane produkty

Już kilka badań dowiodło, że serwowanie sobie słodkich napojów zwiększa ryzyko zaburzeń metabolicznych i cukrzycy. Kolejne testy dowodzą, że napoje te są szczególnie niekorzystne dla naszego organizmu.
Zagrożenie cukrzycą: słodkie napoje sprzyjają chorobie bardziej niż inne dosładzane produkty [Fot. Hayati Kayhan - Fotolia.com]
Według uczonych z Uniwerystetu w Toronto są dla nas bardziej szkodliwe niż inne produkty zawierające dodatkowy cukier. Kiedy uczeni zbadali, jak różne słodkie produkty wpływają na poziom glukozy we krwi, okazało się, że najsilniejszy negatywny wpływ mają tu słodzone napoje.

Na podstawie ponad stu badań, w których uczestniczyli zarówno ludzie z cukrzycą, jak i osoby wolne od tej choroby, ustalono, że większość produktów z naturalną zawartością fruktozy (np. warzyw, owoców, czy natuarlnych soków owocowych), nie wpływa na poziom we krwi. Tymczasem żywność z dodatkiem cukru, takie jak popularne napoje, płatki śniadaniowe, ciasta i inne słodycze, są szkodliwe. Szczególne niekorzystne efekty zaś dają dosładzane napoje.

W ostatnich latach intensywniej bada się rolę cukrów w rozwoju chorób kardiometabolicznych. W szczególności ilość fruktozy w diecie uznana została ostatnio za poważny problem zdrowia publicznego, ponieważ odnotowano pojawienie się wysokofruktozowego syropu kukurydziane (high fructose corn syrup HFCS) jako popularnego środka słodzącego (w latach 70-tych) i jednoczesny globalny wzrost wskaźników oraz . Coraz więcej naukowych dowodów sugeruje, że fruktoza może być szczególnie szkodliwa dla zdrowia metabolicznego - nawet bardziej niż inne cukry, piszą autorzy badań. Znaczenie mają jednak jej źródła: te naturalne nie wydają się niekorzystnie wpływać na poziom glukozy, te dodatkowo „wypełniane" wspomnianym skłdnikiem natomiast mogą sprzyjać problemom kariometabolicznym. Wśród ostatnich z wymienionych najsilniejszy wpływ na poziom glukozy mają dosładzane napoje.

O wynikach badań można przeczytać w British Medical Journal:

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Anemia - niedokrwistość, Choroba wieńcowa, Hemoroidy, Menopauza, Nowotwór prostaty, Osteoporoza, Schizofrenia, WZW C / HCV, pokaż wszystkie

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • eGospodarka.pl
  • Kobiety.net.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Pola Nadziei
  • Oferty pracy