21-10-2014
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Zdrowa dieta stosowana przed rozpoznaniem raka jajnika może zapewniać silniejszy system odpornościowy i zdolność do dobrej reakcji na leczenie.
Kobiety przestrzegające zdrowszej diety przed rozpoznaniem są mniej narażone na śmierć w kolejnych latach niż panie, u których zdiagnozowano tę chorobę, a które nie odżywiały się zdrowo.
Ochronnego efektu zdrowej diety nie odnotowano jedynie u kobiet z oraz mających , która nota bene wiąże się z wyższym ryzykiem cukrzycy.
Jak wskazują uczeni z University of Arizona w Tucson, zdrowa dieta przed diagnozą nowotworu jajników może wskazywać na silniejszy system odpornościowy, który wspomaga zdolność organizmu do dobrej reakcji na leczenie. Co więcej, może to odzwierciedlać zdolność do utrzymania zdrowego odżywiania po rozpoznaniu, które z kolei zapewnia lepsze zdrowie w szerszym znaczeniu.
Uczeni przeanalizowali dane 636 kobiet, u których zdiagnozowano raka między rokiem 1993 a 1998. U 90 proc. pacjentek były to inwazyjne nowotwory. Uczestniczki wypełniły dokładne kwestionariusze dotyczące diety oraz aktywności fizycznej na co najmniej rok przed rozpoznaniem raka. Naukowcy sprawdzili wagę uczestniczek o raz zmierzyli ich obwód w talii.
Zdrowe jedzenie w tym badaniu oceniono na podstawie wybranych 10 składników żywieniowych. Za zdrowszy sposób odżywiania się uznano ten, który cechuje się większą ilością warzyw i owoców oraz produktów pełnoziarnistych, a także mniejszą ilością tłuszczu i , jak również znaczną dawką błonnika.
Przeciętnie rak jajnika diagnozowano u pań w wieku 63 lat. W trakcie trwania badań (do 2012 roku) zmarły 354 kobiety. 305 pacjentek umarło bezpośrednio z powodu wspomnianego nowotworu.
Okazało się, że panie stosujące najzdrowszą dietę były o 27 proc. mniej narażone na śmierć z jakiejkolwiek przyczyny po diagnozie raka jajnika niż kobiety, które uznano za jedzące najmniej zdrowo.
Skąd taki związek? Jak sądzą uczeni, dieta bogata w owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste może obniżać stany zapalne, o których wiadomo, że wiążą się z umieralności na raka jajnika.
Jednocześnie odkryto, że uczestniczki z cukrzycą oraz o obwodzie talii większym niż 87 cm nie czerpały takich korzyści ochronnych ze zdrowszego jedzenia. Autorzy badań podkreślili, że już wcześniejsze testy wykazały wyższe ryzyko śmierci diabetyczek z rakiem jajników.
Wyniki opublikowano w Journal of National Cancer Institute.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »