Strona głównaChorobyZiemniaki zwiększają ryzyko nadciśnienia?

Ziemniaki zwiększają ryzyko nadciśnienia?

Amerykańscy badacze nie mają dla nas dobrych wieści - jedzenie ziemniaków cztery razy w tygodniu zwiększa ryzko nadciśnienia u kobiet, a warzywa te stanowią przecież jeden z najpopularniejszych składników rodzimej kuchni.
Ziemniaki zwiększają ryzyko nadciśnienia? [© photocrew - Fotolia.com] Dla wielu Polaków stanowią jeden z podstawowych składników obiadu, tymczasem jedzone często mogą w przyszłości przysporzyć kłopotow zdrowotnych.

Badacze z Harvard Medical School uważają, że ziemniaki w różnej formie - pieczone czy gotowane - sprzyjają nadmiernemu poziomowi ciśnienia tętniczego. Nie są tak groźne dla zdrowia jak chipsy, te ostatnie bowiem zawierają znacznie więcej tłuszczu ze względu na proces smażenia, niemniej również, jak chipsy właśnie, skutkują z czasem wzrostem ciśnienia.

Nie jest zupełnie jasne, dlaczego jedzenie ziemniaków może dać taki efekt, autorzy sądzą, że ma on związek z dużą zawartością skrobi w tych warzywach. Ziemniaki mają wysoki indeks glikemiczny - węglowodany skrobiowe węglowodany szybko przekształcają się w cukier w organizmie, powodując gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi. Z biegiem czasu może to spowodować nie tylko problemy z nadmiarem cukru we krwi, ale i aktywować mechanizmy prowadzące do rozwoju nadciśnienia. Poza tym duża ilość węglowodanów w diecie nierzadko ma związek z , a ona stanowi czynnik .

Ustalono, że panie, które jadały ziemniaki w różnej postaci co najmniej cztery razy w tygodniu, były znacznie bardziej na narażone na nadciśnienie niż osoby serwujące sobie te warzywa co najwyżej raz w miesiącu. Taka zależność nie dotyczyła jednak mężczyn.

Jeśli chodzi o jedzenie chipsów, zarówno kobiety, jak i mężczyźni sięgający po te przekąski mieli wyższe prawdopodobieństwo nadciśnienia.

Wyniki badań nie oznaczają, że warto wyeliminować ziemniaki z diety. Oferują one dużo ważnych składników odżywczych. Zawierają białko, błonnik, (jeden średni ziemniak aż połowę zalecanej dziennej dawki), (jedno średnie warzywo to 25 proc. zalecanej dawki tego pierwiastka), witaminę B6 oraz .

Przeczytaj także


Nadciśnienie - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Anemia - niedokrwistość, Choroba wieńcowa, Hemoroidy, Menopauza, Nowotwór prostaty, Osteoporoza, Schizofrenia, WZW C / HCV, pokaż wszystkie

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • eGospodarka.pl
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Kobiety.net.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Oferty pracy