26-12-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
To, co jesz, ma istotne znaczenie dla ryzyka rozwoju różnych form raka - m. in. wpływa na możliwość pojawienia się raka piersi.
Odpowiednia dieta może obniżyć prawdopodobieństwo aż o 90 procent, mówią amerykańscy badacze.
Uczeni z University of Minnesota informują, że zrównoważona dieta (ani wysokokaloryczna, ani niskokaloryczna) może chronić przed rozwojem choroby.
Badania przeprowadzono na trzech grupach samic myszy. Przez dziesięć tygodni jedna jadła, cokolwiek chciała, drugiej podawano restrykcyjną , u trzeciej zaś stosowano zbilansowany najzdrowszy jadłospis. Pod koniec badania okazało się, że myszy, które jadły bez ograniczeń, cechowały 71 proc. ryzykiem raka piersi, zwierzęta na restrykcyjnej diecie odznaczały się 35-procentowym prawdopdoobieństwem tego raka, a te, u których stosowano najzdrowsze menu, miały jedynie 9-procentowe ryzyko tego .
Jak oceniają wyniki autorzy, prawdą jest, że różne ograniczenia dietetyczne, np. niskokaloryczny jadłospis, pomaga uchronić się przed rakiem piersi, ale jednocześnie widać, że zrównoważona dieta jest jeszcze bardziej skuteczna w zmniejszaniu ryzyka rozwoju choroby.
Badania przedstawiono w magazynie Cancer Prevention Research.
Jak podaje WHO, rak piersi jest najczęstszym nowotworem u kobiet zarówno w krajach rozwiniętych, jak i rozwijających się. Z danych wynika, że w 2012 roku zdiagnozowano 1,7 mln przypadków raka piersi, co stanowiło 12 proc. wszystkich nowych diagnoz raka i 25 proc. przypadków nowotworów u kobiet.
W Polsce rak piersi stanowi 12,7 proc. wszystkich przypadków raka u kobiet (dane z 2014 roku). Najpowszechniejszy jest , krtani oraz oskrzeli (16,2 proc.).
Nowotwór piersi (rak piersi, rak sutka) należy do najczęściej występujących chorób onkologicznych u kobiet. W Polsce notuje się prawie 10 tys. nowych zachorowań rocznie, co oznacza, że każdego roku na nowotwory piersi zachoruje 30 na 100 tys. kobiet. czytaj dalej »