23-05-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Teoretycznie osoby, które stosują niskokaloryczną dietę oraz zwiększają aktywność fizyczną powinny tracić na wadze. Zdarzają się jednak sytuacje, gdy pomimo wszelkich starań, waga pozostaje stała, a nawet rośnie. Przyczyną takiego stanu rzeczy może być przewlekły stan zapalny w organizmie, będący wynikiem opóźnionej alergii pokarmowej (IgG-zależnej).
Niezdiagnozowana i nieleczona IgG-zależna wywołuje , który przyczynia się do powstania oporności organizmu na działanie insuliny. W konsekwencji spożywany cukier nie jest prawidłowo metabolizowany i zostaje przekształcony w tłuszcz, który odkłada się w organizmie.
– Dodatkowo zaburzeniu ulega odczuwanie głodu i sytości, wskutek uszkodzenia przez czynniki zapalne receptorów dla leptyny, która za nie odpowiada. Organizm pozbawiony informacji o zaspokojeniu lub otrzymujący impuls zbyt późno, przyjmuje nadmierną ilość kalorii, co prowadzi do wzrostu masy ciała – mówi Katarzyna Drews, dietetyk z Instytutu Mikroekologii w Poznaniu.
Utrata zbędnych kilogramów jest możliwa w momencie, gdy zidentyfikowane zostaną pokarmy alergizujące, a następnie pacjent wyeliminuje je z diety na określony czas. Alergię IgG-zależną diagnozuje się np. za pomocą testu ImuPro. W ramach badania określana jest ilość przeciwciał IgG przeciwko konkretnym . Wygaszenie stanu zapalnego w organizmie sprawi, że waga zacznie spadać.
Nadwaga i otyłość dotyczą coraz większej liczby Polek i Polaków. Według raportu Instytutu Żywności i Żywienia z 2015 roku problem dotyczy 64% dorosłych mężczyzn i 49% kobiet.
Przeczytaj także
Alergia / Alergie - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka
Alergia to choroba wywoływana reakcją układu odpornościowego na określone substancje, na przykład pyłki, kurz, jad pszczeli, czy sierść zwierząt domowych. Choroby wywołane przez alergeny stały się bardzo częstym zjawiskiem w ciągu ostatniego półwiecza. czytaj dalej »
Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »