16-11-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
W przypadku starszych kobiet, dieta bogata w mięso zwiększa ryzyko niewydolności serca.
Mięso dostarcza wielu potrzebnych składników, więc wegetarianie muszą bardzo uważnie dobierać elementy swojej diety, by zapewnić sobie dostateczną ilość określonych pierwiastków i witamin. Powszechny sposób odżywiania się jednak obfituje w produkty mięsne aż nadto. W efekcie coraz częściej mówi się o ich ograniczeniu, bo nadmiar może skutkować różnymi kłopotami zdrowotnymi.
Jak wynika z badań, kobiety po menopauzie o najwyższj ilości białka w diecie były o 60 procent bardziej narażone na niewydolność serca w porównaniu z seniorkami, które jadły mniej białka. Dotyczyło to szczególnie białka pochodzącego z mięsa.
Autorzy zaznaczają, że badanie nie dowodzi związku przyczynowo-skutkowego. Jednakże kobiety po menopauzie, których sposób odżywiania się był najbogatszy w białko zwierzęce, cechowały się znacznie wyższym ryzykiem ryzykiem niewydolności serca. Panie dostarczające sobie najwięcej białka ze źródeł roślinnych cechowały się o 20 procent niższym prawdopodobieństwem wspomnianej choroby. Jeśli chodzi o pozamięsne źródła tego składnika, najbogatsze są: , , soczewicy i kwinoa.
W ramach badań przeanalizowano dane niemal 104 tysięcy kobiet w wieku 50-70 lat. Uczestniczki wypełniały kwestionariusze dotyczące ich diety, a także pobierano od nich próbki moczu. Okazało się, że kobiety o najwyższej ilości białka pochodzenia zwierzęcego w organizmie były najbardziej zagrożone . To zwiększone prawdopodobieństwo pozostało w mocy po uwzględnieniu wieku, rasy i innych czynników ryzyka zdrowia serca, takich jak , , choroba wieńcowa.
Nie jest jasne, dlaczego dieta o wysokiej zawartości białka zwierzęcego mogłaby mieć wpływ na rozwój niewydolności serca. Eksperci podejrzewają, że wiąże się ona z nadwagą czy otyłoscią, a to przekłada się na zagrożenie wspomnianą dolegliwością.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »