31-05-2023
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Kiedy oceniono diety stosowane w 184 krajach, obliczono, że niewłaściwy sposób odżywiania się odpowiadał za ponad 14,1 miliona przypadków cukrzycy typu 2 w 2018 roku, co stanowiło ponad 70 proc. nowych diagnoz.
Spośród 11 czynników dietetycznych, trzy miały ogromny wkład w nasiloną na całym świecie częstość występowania cukrzycy typu 2: niedostateczna ilość produktów pełnoziarnistych w jadłospisie, nadmiar rafinowanego i pszenicy oraz nadmiar przetworzonego . Takie aspekty, jak picie dużej ilości i niska dawka nieskrobiowych warzyw, orzechów czy nasion miały słabszy wpływ na nowe przypadki choroby.
- Nasze badanie sugeruje, że słaba jakość węglowodanów jest głównym dietetycznym czynnikiem sprzyjającym cukrzycy typu 2 - mówi prof. Dariush Mozaffarian, współautor badań z Tufts University.
Cukrzyca typu 2 rozwija się w efekcie oporności komórek organizmu na działanie insuliny. Spośród 184 krajów uwzględnionych w badaniu, we wszystkich odnotowano wzrost przypadków tej choroby w okresie 1990-2018.
Jak odkryto, niewłaściwa dieta jest częstszą przyczyną zwiększenia ilości przypadków cukrzycy typu 2 u mężczyzn niż u kobiet, u młodszych w porównaniu ze starszymi i u mieszkańców miast w porównaniu z mieszkańcami wsi.
Jeśli chodzi o regiony, największą liczbę przypadków związanych z dietą odnotowano w Europie Środkowej i Wschodniej oraz Azji Środkowej - szczególnie w Polsce i Rosji, gdzie dieta jest zwykle bogata w czerwone mięso i przetworzone mięso oraz ziemniaki. Dietetycznie uwarunkowana choroba częściej też rozwijała się w Ameryce Łacińskiej i na Karaibach, zwłaszcza w Kolumbii i Meksyku, co może mieć związek z popularnością słodkich napojów, przetworzonego mięsa, a równocześnie niską ilością produktów pełnoziarnistych w najczęściej stosowanych dietach w tych krajach.
Dieta miała mniejszy wpływ na częstość cukrzycy typu 2 w Azji Południowej i Afryce Subsaharyjskiej.
- Wzrost zachorowalności na cukrzycę typu 2 będzie wpływał na zdrowie populacji, produktywność ekonomiczną, wydajność systemu opieki zdrowotnej i nierówności zdrowotne na całym świecie - mówi Meghan O'Hearn, współautorka badań. Odkrycia mogą jednak pomóc w określeniu priorytetów żywieniowych przez osoby związane z systemami opieki zdrowotnej, dodaje O'Hearn.
Na podstawie:
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »