22-09-2021
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Dieta roślinna jest lepsza niż ta oparta na mięsie, jeśli chodzi o zapobieganie cukrzycy. Okazuje się jednak, że nie wszystkie rodzaje mięsa wpływają na ryzyko tej choroby w równym stopniu.
Jak ustalili uczeni z Duke-NUS Medical School, większa ilość i drobiu wiąże się z podwyższonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę, co częściowo przypisuje się wyższej zawartości żelaza hemowego w tych produktach.
W trwających ponad dekadę badaniach wzięły udział 63 tysiące osób w wieku 45-74 lata. Ustalono, że istnieje związek pomiędzy jedzeniem czerwonego mięsa i a ryzykiem zachorowania na cukrzycę. Osoby serwujące sobie największe ilości czerwonego mięsa miały o 23 proc. , a jedzące drób o 15 proc. wyższe prawdopodobieństwo niż ci, którzy najrzadziej sięgali po te produkty. Co ciekawe, zagrożenie chorobą zostało zredukowane, gdy czerwone mięso zastąpiono rybami lub skorupiakami.
Żeby wyjaśnić ten mechanizm, sprawdzono również związek między zawartością żelaza hemowego w diecie we wszystkich rodzajach mięsa a ryzykiem cukrzycy. Okazało się, że jeśli chodzi o czerwone mięso, nie tylko żelazo jest odpowiedzialne za wyższe ryzyko choroby i inne związki muszą mieć udział w tym procesie. W przypadku drobiu jednak odłączenie żelaza hemowego sprawiło, że przestał istnieć wpływ drobiu na wyższe zagrożenie cukrzycą.
- Nie musimy całkowicie usuwać mięsa z diety. Trzeba po prostu zmniejszyć ilość czerwonego mięsa i wybierać raczej filety z kurczaka oraz ryby i , a także sięgać po produkty pochodzenia roślinnego, aby zmniejszyć ryzyko cukrzycy - mówi prof. Koh Woon Puay, współautor badań.
Na podstawie:
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »