11-06-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Wysokoprzetworzone jedzenie jest uważane za winowajcę różnych problemów zdrowotnych i kłopotów z utrzymaniem prawidłowej wagi. Jeśli chodzi o zdrowie, okazuje się, że poza dolegliwościami nerek czy nowotworami, może też wywoływać choroby sercowo-naczyniowe.
Lekarze i dietetycy apelują, by starać się jeść jak najświeższe, najmniej przetworzone produkty - takie są najlepsze dla naszego organizmu. Szczególnie poleca się świeże warzywa i owoce, , , etc. Unikać należy tego, co jest pełne soli i cukru oraz rozmaitych sztucznych dodatków. Z nowych badań wynika, że produkty powstałe w wyniku znacznego przetworzenia zarażają układowi sercowo-naczyniowemu.
Grupa francuskich uczonych odkryła, że istnieje korelacja między spożyciem bardzo przetworzonej żywności i wyższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, mózgowo-naczyniowych i .
Analizy danych ponad stu tysięcy osób pokazały, że wspomniane choroby stanowią większe zagrożenie dla tych, którzy sięgają po wysoko przetworzone jedzenie. Różne czynniki mają z przetwarzaniem tego, co jemy, należą do nich: skład odżywczy produktu końcowego, sztuczne dodatki, materiały kontaktowe i zanieczyszczenia (substancje, które trafiają do żywności po przetworzeniu i mogą być szkodliwe w długim okresie czasu). Wszystkie one mogą mieć wpływ na rozwój chorób układu krążenia.
Do najbardziej niekorzystnych dla naszego organizmu produktów zalicza się nie tylko tzw. fast food czy słone i słodkie przekąski, ale także takie produkty, jak: sosy w puszkach i słoikach, mrożone dania gotowe, czy .
są główną przyczyną śmierci na całym świecie, odpowiadają za niemal 18 milionów zgonów rocznie, czyli 31 proc. wszystkich zgonów. Większości chorób sercowo-naczyniowych można by zapobiec poprzez osłabienie behawioralnych czynników ryzyka, takich jak palenie papierosów, niezdrowe menu, nadmierna waga, brak aktywności fizycznej i nadmiar alkoholu.
Na podstawie: