17-09-2010
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Witamina E jest istotnym elementem naszej diety, ponieważ ma wpływ na wiele funkcji organizmu. Zwalcza wolne rodniki tlenowych, które mogą szkodzić integralności błon komórkowych i tym samym jest znana jako silny przeciwutleniacz. Odpowiednia ilość witaminy E to dobre samopoczucie, ochrona przed demencją i młody wygląd.
Witamina E jest rozpuszczalna w tłuszczach. Odgrywa rolę w utrzymaniu zdrowej skóry i chroni przed promieniowaniem UV. Ponadto regularne jej przyjmowanie minimalizuje ryzyko rozwoju różnych rodzajów raka.
Należy pamiętać, że niektóre z korzyści można uzyskać jedynie poprzez dostarczenie witaminy E z naturalnych źródeł, takich jak żywność. Suplementy z jej zawartością nie mogą zaoferować takiej samej ochrony np. przed rakiem prostaty i rozwojem choroby Alzheimera.
Jakie są przyczyny niedoboru witaminy E? Niedobór witaminy E nie powinien mieć miejsca, jeśli stosuje się zrównoważoną dietę z dużą ilością warzyw i owoców. W związku z tym niedostateczne spożycie polecanych w codziennym sposobie odżywiania produktów jest najczęstszą przyczyną jej niedoboru. Wśród innych powodów wymienia się zaburzenia metabolizmu witaminy E w wątrobie i zaburzenia wchłaniania w jelitach.
Jakie są objawy niedoboru witaminy E? Gdy poziom witaminy E spada w obiegu i tkankach, a dokładniej jej aktywnego składnika, tj. alfa-tokoferolu, większość objawów ma miejsce w odniesieniu do układu nerwowego. Mogą pojawić się, m. in. słaba koordynacja, zaburzenia równowagi, osłabienie mięśni, skurcze mięśni, zaburzenia ruchowe, etc. Oprócz wspomnianych symptomów, niedobór witaminy E może powodować słabe widzenie wywołane retinopatią i brak odpowiedzi immunologicznej w przypadku infekcji. Ponadto niedostateczna ilość witaminy E może również zwiększać ryzyko chorób układu krążenia oraz zachorowania na raka.
Niski poziom witaminy E może powodować także choroby przewodu pokarmowego, problemy z wątrobą i obniżenie sprawności funkcjonowania układu nerwowego. Wiele chorób skóry jest również związanych z niedoborem witaminy E.
Jakie są skutki uboczne stosowania suplementów z witaminą E?Zalecana dzienna dawka wynosi od 10 mg na dobę dla osób dorosłych. Jednak w ostatnim czasie eksperci zalecają jeszcze większą porcję - aż 15 mg na dobę dla dorosłych. Zatem stosunkowo rzadko mamy do czynienia z nadmiarem witaminy E. Można ją przedawkować w przypadkach nadmiernej suplementacji witaminą E lub substancją pochodną. Co nam wówczas grozi? Zaobserwowano ryzyko złej krzepliwości krwi u osób z nadmiernym poziomem opisywanej substancji, co może to być poważnym problemem w przypadku gdy dany pacjent bierze leki przeciwzakrzepowe.
Dostarczanie organizmowi dużych ilości witaminy E, ponad 3000 IU, może prowadzić też do biegunki, osłabienia, podwójnego widzenia, problemów z mięśniami.
Aby zapobiec występowaniu takich problemów, należy skoncentrować się na konsumpcji żywności, która stanowi naturalne źródło witaminy E. Należy tu pamiętać, że obróbka termiczna może być szkodliwa i znacznie zmniejszyć poziom witaminy znajdującej się w świeżej żywności.
Gdzie znaleźć witaminę E?
Duże ilości witaminy E znajdują się w pszenicy, ale obróbka termiczna może zmniejszyć jej zawartość o 50 do 90 procent. Produkcja makaronu np. eliminuje aż 90 procent opisywanej substancji.
Warto sięgać po świeże warzywa i owoce. Witaminę E znajdziemy w rzepie, nasionach słonecznika, migdałach i szpinaku. Wysoką jej zawartością cechują się też: pietruszka, kapusta, papaja, oliwki, papryka, brukselka, kiwi, pomidory, jagody i brokuły.
Można również spożywać zielone warzywa liściaste, produkty pełnoziarniste i jaja, jeśli chce się zapewnić organizmowi wystarczającą ilość witaminy E.
Wchłanianie witaminy E jest silnie uzależnione od obecności witaminy C i B3 w organizmie.
Poza wysoką temperaturą witaminę E niszczą wystawienie na długotrwałe działanie tlenu, a także żelazo, chlor i oleje mineralne.
Choroba Alzheimera jest postępującym schorzeniem neurodegeneracyjnym ośrodkowego układu nerwowego, prowadzącym do stanów otępiennych, utraty pamięci, zdolności kognitywnych czy pogorszenia się oceny sytuacji. czytaj dalej »