18-08-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Wiele powikłań w stosowaniu leków związanych jest z niekorzystnym działaniem żywności na wchłanianie, metabolizm i wydalanie leków z organizmu - ostrzega Instytut Żywienia i Żywności. Niektóre z tych interakcji są bardzo groźne i mogą prowadzić nawet do zaburzeń rytmu serca, gwałtownego wzrostu ciśnienia tętniczego krwi albo hipotonii ortostatycznej. Interakcje leków z żywnością mogą istotnie pogorszyć skuteczność leczenia, wydłużyć okres hospitalizacji oraz w konsekwencji zwiększyć jego koszty.
Działanie większości podanych pacjentowi zależy od bardzo wielu czynników. Wiąże się ono w dużym stopniu z uwalnianiem leku z tabletek lub kapsułek, z jego wchłanianiem, transportem, dystrybucją oraz wydalaniem leku i jego metabolitów z organizmu. Niezmiernie ważne są także przemiany biochemiczne jakim lek podlega w organizmie. Zakres i szybkość tych przemian warunkują, jaka będzie aktywność biologiczna powstałych metabolitów leku oraz jaki będzie czas i skuteczność jego działania.
Większość składników naszej diety (takich jak białko, tłuszcze, , flawonoidy , furanokumaryny, składniki mineralne witaminy, kofeina, tyramina i inne) może modyfikować praktycznie każdy etap farmakokinetyki leku, tj. wchłanianie i biodostępność oraz metabolizm i jego wydalanie. Większość poznanych dotychczas interakcji pomiędzy żywnością a lekami wiąże się z wchłanianiem leku, jego przemianami biochemicznymi w organizmie, głównie w wątrobie i jelitach, oraz jego wydalaniem. Czasami dochodzi także do synergicznego działania leku i składników żywności, przy czym siła działania leku może ulec zwielokrotnieniu.
Wiele leków przyjmowanych długotrwale może również wpływać na wchłanianie i trawienie różnych składników pokarmowych oraz pogarszać stan odżywienia.
Wpływ składników żywności na zmniejszenie wchłaniania leku:Błonnik pokarmowy - Leki antydepresyjne (np. Amitryptylina)
Błonnik pokarmowy - Naparstnica (np. Digoxin, Bemecor)
Wapń (Mleko, produkty mleczne) - Tetracyklina, fluorochinolony
Wpływ składników żywności na zwiększenie wchłaniania leku:Tłuszcz pokarmowy - Preparaty teofiliny (np. Euphyllin)
Wpływ składników żywności na metabolizm leku:Flawonoidy, furanokumaryny (Sok grejpfrutowy) - Blokery kanału wapniowego (np. Nitrendypina)
, furanokumaryny (Sok grejpfrutowy) - Lowastatyna
Tyramina (Sery dojrzewające, kiełbasy typu salami, przejrzałe owoce) - Inhibitory MAO (np. phenelzyna, isoniazyd, furazolidon)
Aby uniknąć interakcji pomiędzy lekiem a żywnością, Instytut Żywności i Żywienia zaleca przestrzeganie następujących zasad:
- Zawsze czytaj ulotkę dołączoną do leku. Jeśli czegoś nie rozumiesz, zapytaj lekarza lub farmaceutę.
- Popijaj leki wodą (pełną szklanką). Herbata, kawa, mleko mogą zmniejszać wchłanianie leku. Sok grejpfrutowy zaburza metabolizm leku w organizmie.
- Nie mieszaj leku z posiłkiem ani nie zażywaj go tuż przed, w trakcie lub tuż po jedzeniu (chyba że zaleci to lekarz), ponieważ może to zmienić działanie leku.
- Nie mieszaj w gorącym napoju leku, gdyż wysoka temperatura może zmniejszyć jego skuteczność.
- Jeśli posiłek zaburza działanie leku, najlepiej jest go zażyć 1-2 godz. przed lub 2 godz. po posiłku.
- Nie zażywaj preparatów witaminowo-mineralnych w tym samym czasie co leki, ponieważ mogą one zaburzać ich wchłanianie.
- Nigdy nie zażywaj leków razem z napojami alkoholowymi.
Instytut Żywności i Żywienia