30-10-2017
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Wielu pacjentów z chorobą wieńcową (coronary artery disease, CAD) wykazuje przewlekłe stany zapalne. W badaniu ustalono, że luteina, związek znajdujący się np. w szpinaku czy jajach, może osłabić poziom zapalenia.
Szwedzcy uczeni sprawadzili, jak , karotenoid o działaniu antyutleniającym, wpływa na poziom interleukiny 6, cząsteczki pobudzającej procesy zapalne. Okazało się, że wspomniany przeciwutleniacz może hamować stan zapalny u pacjentów z chorobą wieńcową.
Badacze z Uniwersytetu w Linköping sprawdzili, czy większa ilość kartenoidów, takich jak beta-karoten, , czy luteina może zmniejszyć ilość markerów .
W testach wzięło udział 193 pacjentów z . Znaczna liczba osób, które przeszły zawał mięśnia sercowego, po tym zdarzeniu ciągle miała pewien poziom przewlekłego stanu zapalnego, nawet po otrzymaniu skutecznego leczenia poprawiającego funkcjonowanie naczyń krwionośnych i zmianie stylu życia na zdrowszy.
Ustalono, że spośród kartenoidów, tylko luteina wpłynęła na obniżenie poziomu interleukiny 6. Poza tym dzięki luteinie znacznie zmniejszyła się aktywność komórek zapalnych.
Luteina znajduje się m. in. w , zielonym groszku, fasoli szparagowej, , pietruszce, , żółtku jaj.
O badaniach napisano w magazynie Atherosclerosis.
Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »