31-03-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Antybiotyki mogą sprzyjać cukrzycy typu 2. Jak wynika z badań z udziałem ponad 1 miliona osób, częste stosowanie tych leków może spowodować zmiany w składzie bakterii jelitowych.
Brytyjscy uczeni przeanalizowali dane dotyczące miliona osób. Na ich podstawie odkryli, że ci, którzy zażyli co najmniej dwie serie jednego z czterech typów - penicylinę, cefalosporyny, chinolony lub makrolidy - byli bardziej narażeni na rozwój .
Im wyższa była ilość przepisanych antybiotyków, tym wyższe odnotowano ryzyko cukrzycy. Dwie do pięciu serii penicyliny powoduje wzrost prawdopodobieństwa cukrzycy o 8 procent, a ponad pięć serii - o 23 procent. Dwie do pięciu serii chinolonów zwiększają ryzyko cukrzycy o 15 procent, a ponad pięć serii - o 37 procent.
Wyższe zagrożenie cukrzycą w wyniku zażywania antybiotyków pozostawało w mocy po wzięciu pod uwagę innych czynników ryzyka cukrzycy, takich jak , palenie papierosów, i infekcje.
- Bakterie jelitowe wpływają na mechanizmy wywołujące otyłość i oporność na (które są prekursorami cukrzycy). Wcześniejsze badania wykazały, że antybiotyki mogą zmieniać ekosystem jelitowy - mówi dr Ben Boursi University of Pennsylvania.
Już dotychczasowe badania pokazały, że zmiany składu flory jelitowej są związane z przewlekłymi chorobami, w tym z cukrzycą typu 2, chorobami sercowo-naczyniowymi i chorobami autoimmunologicznymi.
Jak wskazuje Boursi, zbyt częste przepisywanie antybiotyków już jest problemem na całym świecie, ponieważ. Uzyskane wyniki są ważne, nie tylko dla zrozumienia, w jaki sposób cukrzyca może się rozwinąć, ale także jako ostrzeżenie, aby zmniejszyć ilość niepotrzebnych terapii antybiotykowych, które mogą wyrządzić więcej szkody niż pożytku.
Jakkolwiek badanie nie wykazuje związku przyczynowo-skutkowego, zmiany w ilości i różnorodności bakterii jelitowych może wyjaśnić powiazanie między zażywaniem antybiotyków a ryzykiem cukrzycy.
Wyniki badań opublikowano w European Journal of Endocrinology.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »