Strona głównaChorobyZ czym nie łączyć leków? Sprawdź 7 niebezpiecznych interakcji

Z czym nie łączyć leków? Sprawdź 7 niebezpiecznych interakcji

To, co jemy, nie tylko nie pozostaje bez wpływu na nasze zdrowie, ale i może silnie reagować z zażywanymi lekami lub suplementami. Niektóre produkty i preparaty w żadnym wypadku nie powinny być łączone - szczególnie uważaj na poniższe kombinacje.
Z czym nie łączyć leków? Sprawdź 7 niebezpiecznych interakcji [Leki, © Pixelot - Fotolia.com] Nie łącz:

Leków regulujących ciśnienie krwi z bananami

Leki tego rodzaju zwiększają ilość potasu w organizmie, bo pierwiastek ten ma wpływ na regulację ciśnienia (jest też potrzebny do innych procesów w ciele). Dlaczego nie należy nadmiernie raczyć się jednocześnie bananami? Bo zawierają dużo potasu, a jego nadmiarowe dawki zaburzają pracę serca, mogą powodować nieregularne bicie i kołatanie serca. Warto pamiętać, że bogate w potas są także: zielone warzywa lisciaste, pomidory, czy buraki.

Środków na cholesterol z grejpfrutami

Dotyczy to także soku grejpfrutowego. Owoce te mogą zwiększyć poziom wspomnianych substancji w krwiobiegu (bo zmieniają sposób ich metabolizowania), co zwiększa ryzyko przykrych skutków ubocznych, np. bólu nóg. Wśród niepożądanych działań nadmiaru są też: uszkodzenia nerek, krwawienia wewnątrz przewodu pokarmowego, niewydolność oddechowa, etc.

Farmaceutyków na niewydolność serca z lukrecją


Lukrecja wykorzystywana jest w medycynie, kosmetyce i stanowi popularny przysmak m. in. w Holandii i w Niemczech. Zawiera jednak glicyryzynę, która może powodować nieregularne bicie serca w połączeniu z digoksyną (związkiem stosowanym w medycynie głównie do leczenia i z szybką akcją komór). Co więcej, lukrecja może zaburzać działanie innych leków - regulujacych ciśnienie krwi, przeciwzakrzepowych, a także przeciwbólowych.

Leków przeciwzakrzepowych z sokiem żurawinowym

może dodatkowo rozrzedzać krew, więc jego picie przy jednoczesnym stosowaniu substancji przeciwzakrzepowych może skutkować krwotokami. Nie zaleca się też przy tych medykamentach soku grejpfrutowego, a także kapusty, brukselki, kalafiora, czy szpinaku.

Antybiotyków tetracyklinowych z nabiałem

Nabiał dostarcza dużych ilości , który z kolei hamuje absorpcję tych antybiotyków osłabiając ich efektywność. Można bezpiecznie sięgnąć po produkty mleczne dopiero po dwóch-trzech godzinach od zażycia tetracyklin.

Leków na infekcje bakteryjne z wędliną

Stosowanie tych leków i jedzenie żywności zawierającej aminokwas o nazwie tyramina może powodować niebezpieczne skoki ciśnienia krwi. Tyramina znajduje się m. in. w salami, pepperoni, serach (cheddar, ementaler, camembert, brie, etc.), solonych i wędzonych rybach, wątróbce, sosach mięsnych, , bananach, czekoladzie, figach, bobie, ekstrakcie drożdżowym, winach typu Wermut.

Farmaceutyków na choroby tarczycy z orzechami

i inne produkty o znacznej ilości błonnika mogą zaburzać absorpcję tych leków.

Anemia - niedokrwistość, Choroba wieńcowa, Hemoroidy, Menopauza, Nowotwór prostaty, Osteoporoza, Schizofrenia, WZW C / HCV, pokaż wszystkie

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Wynik dodawania (tylko niezalogowani):

PIĘĆ + DWA =

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X