Strona główna Choroby Katalog chorób Celiaklia

Celiaklia - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Wbrew powszechnemu przekonaniu celiakia nie jest alergią, z której można się wyleczyć. To choroba wywoływana specyficzną odpowiedzią autoimmunologiczną na produkty zawierające gluten. Może ujawnić się u dziecka tuż po pierwszym spożyciu przez nie posiłku z glutenem, ale może także dać o sobie znać u ludzi w średnim wieku i starszych.
Celiakia (choroba trzewna, enteropatia glutenowa, sprue trzewna) jest chorobą przewodu pokarmowego, w której objawy następują po zjedzeniu glutenu, rodzaju białka, znajdującego się m. in. w chlebie, makaronach, ciastkach, pizzy i wielu innych produktach zawierających pszenicę, jęczmień i żyto. Pacjenci z celiakią, którzy zjedzą posiłek z glutenem, doświadczają reakcji immunologicznej w jelicie cienkim powodującej uszkodzenia wewnętrznej powierzchni jelita cienkiego i niezdolność do wchłaniania niektórych składników odżywczych.
Gluten jest białkiem występującym w pszenicy, jęczmieniu i życie. Działa on jako środek wiążący i nadaje ciastu elastyczność. Osoby cierpiące na celiakię zatem muszą unikać standardowego chleba, makaronów, ciast pizzy, a także niektórych sosów i dań gotowych (o ile nie są oznaczone jako bezglutenowe).

Celiaklia - Przyczyny ›

REKLAMA

Celiaklia a dieta


Katalog chorób

pokaż wszystkie

Osteoporoza, Choroba Alzheimera, Anemia - niedokrwistość

  X   Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych, marketingowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w Polityce Prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane w pamięci Twojego urządzenia, możesz to zmienić za pomocą ustawień przeglądarki.   X