Osteoporoza: najnowsze wiadomości - Strona 3 / 79
Dłuższa ekspozycja organizmu na estrogen to niższe ryzyko udaru
Osoby o wyższym poziomie estrogenów w ciągu całego życie mogą mieć niższe ryzyko udaru mózgu. Mniejsze zagrożenie dotyczy zarówno udaru niedokrwiennego, jak i krwotoku śródmózgowego.
Czosnek powstrzymuje stwardnienie głównej tętnicy (aorty)
Odpowiednia dawka czosnku w diecie może pomóc zapobiec stwardnieniu aorty, głównej tętnicy przenoszącej krew z serca.
Witamina D pomaga pozbyć się zawrotów głowy
Przyjmowanie witaminy D i wapnia dwa razy dziennie może zmniejszyć ryzyko ponownych zawrotów głowy.
Zioła w służbie zdrowiu: tarczyca bajklaska – na bezsenność i dla ochrony przed demencją
Roślina powszechnie znana jako jarmułka chińska (tarczyca bajkalska, Huang Qin) jest dobrze znana w tradycyjnej medycynie chińskiej i uprawiana na całym świecie ze względu na swoje właściwości lecznicze.
Zanieczyszczenie powietrza przyspiesza uszkodzenia kości przy osteoporozie
Nasilone poziomy zanieczyszczeń powietrza są związane z uszkodzeniem kości u kobiet po menopauzie. Najbardziej widoczne jest to w odcinku lędźwiowym kręgosłupa: podtlenki azotu uszkadzały tę część dwa razy silniej niż dzieje się to w procesie normalnego starzenia się.
Większe dawki witaminy K chronią kości
Złamanie kości to poważny problem zdrowotny - szczególnie w miarę starzenia się. Złamania szyjki kości udowej mogą być bardzo szkodliwe i skutkować niepełnosprawnością, utratą niezależności i wyższym ryzykiem śmierci. Na Uniwersytecie Edith Cowan ustalono jednak, w jaki sposób można osłabić ryzyko złamań w późniejszym życiu.
Benzoksazol – związek, który spowolni starzenie się kości
Związek, który wydłuża życie nicienia, spowalnia też utratę masy kostnej u starzejących się myszy. Ustalenia mogą pomóc w opracowaniu leków spowalniających starzenie się i leczących choroby związane z wiekiem.
Niezadowolenie z wyglądu ciała sprzyja zaburzeniom odżywiania w każdym wieku
Zaburzenia odżywiania są zwykle kojarzone z osobami młodymi. Coraz więcej dowodów wskazuje jednak, że problemy te mogą wystąpić w dowolnym momencie życia, szczególnie u kobiet, także w wieku średnim. Odkryto, że niezadowolenie z ciała jest główną przyczyną zaburzeń odżywiania, szczególnie w okresie okołomenopauzalnym.
Wczesna menopauza sprzyja niewydolności serca i migotaniu przedsionków
Menopauza przed 40-tym rokiem życia wiąże się z wyższym ryzykiem niewydolności serca i migotania przedsionków.
Węglowodany i słodkie jedzenie wpływają na choroby jamy ustnej i nie tylko
To, co jemy, wpływa na skład bakterii w naszych ustach. Okazuje się, że mikrobiom jamy ustnej prawdopodobnie odgrywa dużą rolę w ogólnym stanie naszego zdrowia: ma wpływ nie tylko na próchnicę i choroby przyzębia.