Hemoroidy: najnowsze wiadomości - Strona 7 / 25
Rak jelita (okrężnicy) coraz powszechniejszy w Europie – winne jedzenie
Rak jelita grubego jest drugą przyczyną śmierci w Europie. Zabija około 215 tysięcy osób rocznie. Z nowych badań wynika, że trzy diagnozy raka na dziesięć dotyczy pacjentów w wieku poniżej 55 lat.
Prosty sposób na trudne zaparcia
Współczesne łazienki miewają bardzo ciekawy design i imponujące rozwiązania, ale okazuje się, że większość z nich odznacza się jednym ważnym mankamentem - toaletami, które nie sprzyjają załatwianiu potrzeb fizjologicznych. Tymczasem dobrze zaprojektowana ubikacja lub przyjęcie odpowiedniej pozycji pozwala pozbyć się zaparć.
Przewlekłe zaparcia – winna jest dieta i siedzący styl życia
Jeśli stosujesz nieprawidłową dietę i spędzasz wiele godzin dziennie siedząc, to masz znacznie większe ryzyko przewlekłego zaparcia.
Białe warzywa i owoce uchronią przed udarem
Białe owoce i warzywa są powszechnie dostępne i uważane za bardzo smaczne. Teraz zaś tym chętniej powinniśmy po nie sięgać, okazuje się bowiem, że mogą uchronić przed udarem.
10 nawyków, które uchronią cię przed chorobami serca
24 września obchodzimy Światowy Dzień Serca. Z tej okazji warto przypomnieć, jak istotne są nasze codzienne decyzje i styl życia w ochronie zdrowia tego ważnego organu. Nadwaga i otyłość sprzyjają rozwojowi chorób układu krążenia. Zbędne kilogramy w postaci tkanki tłuszczowej obciążają serce i mogą prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem. Przedstawiamy dziesięć codziennych nawyków, które pomogą nam uchronić się przed chorobami serca.
Ten składnik odpowiada za skuteczne odchudzanie
Błonnik jest kluczem do walki z otyłością, mówią uczeni z Uniwersytetu Teksasu. Błonnik jest jednym z głównych składników, które pomagają w zachowaniu odpowiedniego poziomu masy ciała.
Orzechy poprawią zdrowie jelit
Lista korzyści dla zdrowia dzięki jedzeniu orzechów jest długa - teraz można do niej dopisać także pozytywny wpływ na florę jelitową.
Owoce jagodowe - zdrowie w środku lata
Nie tylko świetnie smakują i pachną, ale też są ogromnie zdrowe. Truskawki, porzeczki maliny i jagody to sezonowe bomby witaminowe, bogate także w inne cenne składniki. Czarna porzeczka pomaga w odchudzaniu, poziomka odtruwa organizm, a malina zawiera związki o działaniu leczniczym.
Błonnik w diecie. Komu pomoże, a komu zaszkodzi?
Chłonie wodę, zapobiega miażdżycy, pochłania metale ciężkie oraz szkodliwe metabolity, dba o poziom glukozy we krwi, wpływa pozytywnie na rozwój prawidłowej mikroflory w jelitach, wspomaga proces odchudzania – to tylko nieliczne z wielu zalet, które posiada błonnik pokarmowy.
Czego nie wolno jeść przed snem, by móc się wyspać
To, co jesz przed snem, ma wpływ na jego jakość i długość. Niektóre produkty wzmogą zaburzenia snu i nie pzowolą dobrze wypocząć. Tych pięciu rzeczy unikaj przed położeniem się do łóżka.