Osteoporoza: najnowsze wiadomości - Strona 7 / 79
Soja chroni serca kobiet, o ile jest jedzona dostatecznie wcześnie
Dieta bogata w soję może pomóc kobietom zachować zdrowe serce, ale znaczenie ma tu czas stosowania takiego sposobu odżywiania się.
Głębokie zmarszczki oznaczają niższą gęstość kości u kobiet w okresie menopauzy
Im bardziej zaznaczają się zmarszczki na skórze kobiety w ciągu pierwszych kilku lat menopauzy, tym mniejsza jest gęstość jej kości.
Utrata na wadze i stosowanie zdrowej diety poprawiają pamięć
Starsze kobiety z nadwagą, które straciły nadmiar kilogramów i zaczęły się zdrowiej odżywiać, zyskały lepszą pamięć.
Dlaczego starsze kobiety są mniej zdrowe niż starsi mężczyźni
Geny aktywne w późnym wieku, mogą wyjaśniać, dlaczego zdrowie starszych kobiet mają słabsze zdrowie niż starsi mężczyźni.
Osłabienie zdolności poznawczych zwiększa ryzyko złamań
Osłabieniu funkcji poznawczych towarzyszy szybsze tempo utraty masy kostnej. W pięcioletnim okresie pogarszania się funkcji poznawczych zwiększa się ryzyko złamań u kobiet.
W jakim wieku metabolizm jest najszybszy, a w jakim najwolniejszy?
Większość z nas pamięta czasy, kiedy mogliśmy jeść wszystko, co chcieliśmy i nie przybierać na wadze. Jak się okazuje, metabolizm - czyli tempo w jakim spalasz kalorie - osiąga szczyt znacznie wcześniej i zaczyna się osłabiać później, niż mogłoby się wydawać.
Taniec chroni serce i poprawia zdrowie psychiczne
W okresie po menopauzie kobiety często mają problemy z kontrolą wagi i innymi czynnikami ryzyka dla zdrowia, takimi jak nadmierny poziom cholesterolu. Odpowiedzią na to może być taniec - taka aktywność może skutecznie obniżyć poziom cholesterolu, poprawić kondycję i skład ciała, a także samym poprawić samoocenę.
Jak zanieczyszczenia przyspieszają starzenie się
Każdego dnia nasze organizmy narażone są na „bombardowanie" promieniami UV, ozonem, dymem papierosowym, chemikaliami przemysłowymi i innymi związkami.
Złamanie kości u seniorów zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci
Złamane kości u osób starszych zwiększają ryzyko przedwczesnej śmierci nawet przez 10 kolejnych lat.
Natura w służbie zdrowiu – rabarbar na problemy żołądkowe i podwyższony cholesterol
Rabarbar jest szeroko stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej. Używany jest też w kuchni i wielu ludziom kojarzy się z kompotem do letniego obiadu. Roślina może mieć też prozdrowotne zastosowanie, szczególnie w przypadku problemów żołądkowo-jelitowych.