Cukrzyca jest przewlekłą choroba metaboliczną spowodowaną niewłaściwym działaniem insuliny lub całkowitym brakiem tego hormonu. Wytwarzana w trzustce insulina uczestniczy w regulowaniu procesów przemiany materii, jej nieodpowiednia ilość związana z chorobą prowadzi do hiperglikemii (zwiększonego poziomu glukozy we krwi), co prowadzi do uszkodzenia nerek, nerwów, naczyń krwionośnych gałki ocznej i wielu innych powikłań. Jak wynika z danych Światowej Organizacji Zdrowia, w 2030 roku liczba diabetyków wyniesie aż 380 milionów, tj. ponad 120 mln więcej niż obecnie. W Polsce na cukrzycę może chorować nawet 2,5 mln osób po 30 roku życia (wielu ludzi jest nieświadomych, że cierpi na cukrzycę).
Raport „Polska Rodzina z cukrzycą” opracowany przez Stowarzyszenie Edukacji Diabetologicznej, Fundację Zdrowie i Edukację Ad Meritum wskazuje, że statystycznie mała grupa (7%) badanych osób z cukrzycą typu 1 deklaruje że często rozmawia z osobami bliskimi o swojej chorobie. Prawie 37% z nich robi to bardzo rzadko, a 4% badanych nigdy nie porusza tego tematu. Wśród chorych z cukrzycą typu 2 rzadko z bliskimi o chorobie rozmawia, aż 44% badanych.
więcej »
REKLAMA
Nazwa pochodzi od Golluma (stwora z Władcy Pierścieni) który jadał wyłącznie surowe ryby. Sama potrawa zaskakująco smaczna i warta wypróbowania... więcej »
W ten sposób można robić także inne ryby. Wbrew obawom, użycie tak ogromnej ilości soli nie powoduje że ryba jest słona - przeciwnie - ma bardzo delikatne mięso o naturalnym smaku. więcej »