Strona główna Choroby Katalog chorób Gruźlica

Choroba: Gruźlica

Gruźlica,a właściwie gruźlica człowieka (w przeciwieństwie do gruźlicy zwierząt) jest bakteryjną chorobą zakaźną. Atakuje najczęściej płuca (gruźlica płuc), choć może dotknąć również układ kostno-stawowy (gruźlica kości), nerki, mózg, skórę, układ limfatyczny (węzły chłonne) czy krwionośny. Nazwa "gruźlica" pochodzi od gruzełków - drobnych guzków - widocznych w badaniu histopatologicznym w tkankach zaatakowanych przez chorobę. Jest dość częstą chorobą zakaźna, w ostatnich dekadach niestety coraz częstszą. Wzrost liczby zachorowań na gruźlicę wiąże się z częstszymi zakażeniami HIV (gruźlica atakuje często osoby z upośledzoną odpornością), załamaniem w niektórych krajach (głównie w postkomunistycznych, w tym w Polsce oraz krajach byłego ZSRR) publicznych programów wykrywania i zwalczania gruźlicy oraz pojawieniem się lekoopornych odmian gruźlicy. Światowy Dzień Gruźlicy obchodzony jest 24 marca.

Gruźlica - Przyczyny ›

REKLAMA

Gruźlica a dieta

  • Dieta lekkostrawna

    Arabska zupa jogurtowa

    Arabska zupa jogurtowa to przykład pysznego, a jednocześnie zdrowego posiłku. Jest bardzo pożywna, choć nie tucząca i dostarcza organizmowi cenne składniki takie jak wapń i fosfor oraz witaminy B2 i B12 . więcej »

  • Dieta śródziemnomorska

    Ajvar

    Bałkański sos (a właściwie pasta) bakłażanowo - paprykowo - pomidorowa. Warto zrobić większą ilość, trochę ostrego i trochę łagodnego - doskonale pasuje do wszystkich mięs, jest też dobry jako awaryjny sos do ryżu lub makaronu. więcej »


Katalog chorób

pokaż wszystkie

Anemia - niedokrwistość, Osteoporoza, Choroba Alzheimera

  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X