Porady - pytania i odpowiedzi

2012-03-16 14:37 autor: Mira

10 282 odsłon

Przepisy z jajkami ale bez jajek

Albo chociaż z ich mniejszą ilością. Chodzi o świąteczne tradycyjne ciasta ale nie tylko. Jajka zdrożały tak strasznie, że trzeba zacząć je mocno ograniczać. Macie jakieś sposoby? A może da się czymś jajka zastąpić (jak to robią weganie?)... poratujcie!

[ porady z tej kategorii ]

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2012-03-29 11:43 autor odpowiedzi: abigaj

    Jajka są spoiwem łączącym wszystkie składniki,choć nie tylko.Zamiast jaj można użyć : oleju,mąki owsianej,kukurydzianej, sojowej i ziemniaczanej z odrobiną wody.Jedno jajko - ok .2 łyżki z wymienionych rodzajów mąki i troszkę wody.Można też użyć banana do słodkich potraw oraz puree z ziemniaków i puree z dyni .Tak więc wszystkim wymienionymi składnikami można zastąpić jaja.Życzę twórczych wypieków.

    Oceń odpowiedź 2 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2012-04-01 13:21 autor odpowiedzi: Kuchcik

    Dobrym zamiennikiem jajek jest lecytyna - dla wegetarian sojowa lub rzepakowa, w innych przypadkach może być pochodzenia zwierzęcego - do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością. Ładnie lepią też produkty sojowe - mleko czy tofu. Do ciast można dodawać mnóstwo rzeczy - banan, skrobia kukurydziana lub ziemniaczana, maka sojowa, mąka z manioku, maranty trzcinowatej i innych roślin tropikalnych. Są też gotowe preparaty dla wegetarian, zastępujące jajka. Co do cen - na pewno najtaniej wyjdzie użycie którejś z popularnych skrobi, ale zważywszy na walory smakowe raczej redukowałbym w ten sposób liczbę jaj niż je całkowicie zastępował. Należy też pamiętać, że przy dodawaniu zamienników w postaci suchej trzeba uzupełnić brakującą ilośc płynów - ok 3-5 łyżek płynu na jajko.

    Basia z Żor skomentował/a odpowiedź 2012-10-27 12:30

    A fe, biszkopt z takimi "jajkami"

    Oceń odpowiedź 2 2

    skomentuj | odpowiedz

  • 2013-11-10 09:11 autor odpowiedzi: dabb

    Ciasto bez jajek które czasami robię to jabłecznik z kaszy mannej.

    Oceń odpowiedź 2 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-05 14:19 autor odpowiedzi: smiling

    a ja robię z jajkami, wtedy wszystko jest smaczne - bez jajek sobie nie wyobrażam

    Oceń odpowiedź 0 6

    skomentuj | odpowiedz

  • 2015-07-04 04:55 autor odpowiedzi: smiling

    po prostu nie jeść jajek zastąpić je serem czy też szynką pozdrawiam

    Oceń odpowiedź 0 3

    skomentuj | odpowiedz

  • 2015-07-16 18:02 autor odpowiedzi: smiling


    Składniki:
    • 3 szklanki mąki
    • 2 szklanki cukru
    • 1/2 szklanki oleju
    • 1/2 litra kefiru
    • 2 łyżki kakao
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
    • tłuszcz i bułka tarta do formy
    Etapy przygotowania
    • 1

      Wszystko razem mieszamy, uzyskując jednolitą masę i przekładamy do przygotowanej formy. Do masy możemy dodać bakalie.

    • 2

      Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i pieczemy około 30 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy czy jest upieczone, w razie czego zostawiamy ciasto w piecu na jakieś 5-10 minut.

    • 3

      Po wystudzeniu możemy zrobić polewę (ja tego nie robię; smakuje mi bez polewy) lub posypać cukrem pudrem. Życzę smacznego!

    • przepis  Autor: @Natka@ Kategorie: Ciasta / Desery / Polska Czas przygotowania:30 minut

    Oceń odpowiedź 0 2

    skomentuj | odpowiedz

Zobacz także

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

ZOBACZ PODOBNE PYTANIA

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Na skróty

REKLAMA

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Ciasta

Eksperci radzą

Ostatnio zadane pytania

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Artykuły

Tematy

Poprzednie pytania