Określenie "reumatyzm" jest powszechnie stosowane w przypadku chorób, których głównym symptomem jest ból mięśni oraz stawów. Wśród dolegliwości reumatycznych rozróżnia się choroby zapalne i niezapalne. Pierwsze z wymienionych obejmują m. in. reumatoidalne zapalenie stawów, zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa, toczeń rumieniowaty. Jeśli chodzi o grupę niezapalną, najpowszechniejsza jest choroba zwyrodnieniowa stawów.
Choroby reumatyczne często są mylone z artretyzmem, ponieważ cechują je podobne objawy i efekty rozwoju. Schorzenia te jednak zasadniczo się różnią, ponieważ reumatyzm wiąże się ze zmianami chorobowymi w stawach, kościach i nerwach, artretyzm zaś ma związek z zaburzeniem metabolizmu kwasu moczowego.
Choroby, w których dochodzi do uszkodzeniu tkanki łącznej, mogą być wywoływane reakcją autoimmunologiczną. Oznacza to, że ich rozwój nierzadko jest powodowany odpowiedzią układu odpornościowego, którego działanie szkodzi własnym tkankom organizmu.
Wszystkie i bezpośrednie przyczyny opisywanych chorób nie są znane. Eksperci uważają, że na ich rozwój mają wpływ także czynniki genetyczne oraz sposób odżywiania się. Niektóre dolegliwości reumatyczne są wywoływane w związku z reakcjami alergicznymi organizmu.
Nie można wskazać wszystkich czynników rozwoju chorób reumatycznych, ponieważ obejmują one liczne dolegliwości. Wśród elementów sprzyjających pojawieniu się reumatyzmu wymienia się:
Wśród objawów charakteryzujących choroby reumatyczne wymienia się symptomy ogólne (dotyczące całego organizmu) oraz obejmujące poszczególne części ciała. W grupie tych pierwszych znajdują się:
Objawy chorób reumatycznych są częste i charakterystyczne, więc zgłaszający się z nimi pacjent jest relatywnie szybko diagnozowany. W celu potwierdzenia rozpoznania jednak przeprowadzane mogą być: badania rentgenowskie, ultrasonograficzne oraz tomografia komputerowa.
Zlecane bywa także badanie krwi, ponieważ zmiany reumatyczne często wiążą się z podwyższonym OB, niedokrwistością oraz obniżonym poziomem białych krwinek. We krwi pacjentów zmagających się z reumatoidalne zapalenie stawów występuje też tzw. czynnik reumatoidalny stanowiący marker procesów autoimmunologicznych.
Ze względu na problemy ze wskazaniem bezpośredniej przyczyny chorób reumatologicznych leczenie polega na łagodzeniu symptomów.
Najczęściej stosowane medykamenty to niesteroidowe leki przeciwzapalne. Ponadto pacjentowi przepisuje się określone leki przeciwbólowe. Co więcej, polecane są preparaty z solami złota, penicylamina oraz chlorchina.
Sposób odżywiania się jest istotnym elementem terapeutycznym przy chorobach reumatycznych, odpowiedni jadłospis może bowiem łagodzić objawy. W menu pacjenta powinny się znaleźć morskie ryby będące bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 (np. tuńczyk, makrela, łosoś, sardynki), ponieważ wspomagają funkcje stawów. Co więcej, ryby morskie zawierają szczególnie polecane chorym białko, wapń i potas.
Pomocne są także cebula i czosnek, ponieważ zawierają związki hamujące rozwój stanów zapalnych. Zaleca się też stosowanie takich przypraw, jak imbir, kurkuma, goździki, anyż, gdyż łagodzą dolegliwości bólowe i ograniczają rozwój stanu zapalnego.
W określonych przypadkach niezbędna jest interwencja chirurgiczna.
Ryzyko chorób reumatycznych można zmniejszyć poprzez prowadzenie aktywnego trybu życia, stosowanie zdrowej diety i unikanie obciążania stawów. Ważne jest, aby zachować odpowiednią wagę i nie dopuścić do otyłości. W zimniejszych porach roku trzeba ubierać się stosowanie do panującej temperatury. Nie należy też lekceważyć chorób takich jak angina, ponieważ ich niedoleczenie i związane z tym powikłania mogą wpływać na rozwój zmian reumatycznych.
Leki przeciwreumatyczne stosowane w reumatoidalnym zapaleniu stawów mogą zapobiegać rozwojowi autoimmunologicznej choroby tarczycy, mówią naukowcy z Karolinska Institutet w Szwecji. więcej »
Wrotycz pomocny w leczeniu infekcji wirusem typu herpes (opryszczka)
Dlaczego choroba zwyrodnieniowa stawów grozi przedwczesną śmiercią
Bakłażany stają się coraz popularniejsze. To przepis dla tych, którzy nie chcą "nasączać" tych smacznych warzyw dużą ilością oleju. W wersji bardziej dietetycznej żółty ser można pominąć lub zastąpić fetą. więcej »
W ten sposób można robić także inne ryby. Wbrew obawom, użycie tak ogromnej ilości soli nie powoduje że ryba jest słona - przeciwnie - ma bardzo delikatne mięso o naturalnym smaku. więcej »