Strona głównaChoroby„Dopadła” cię anemia? Oto, co warto wówczas jeść

„Dopadła” cię anemia? Oto, co warto wówczas jeść

Anemia jest jednym z najczęstszych zaburzeń krwi. Sprawdź, co jeść, by osłabić dolegliwość.
„Dopadła” cię anemia? Oto, co warto wówczas jeść [Fot. Evgeny - Fotolia.com]
Do dochodzi, gdy organizm wytwarza niedostateczną ilość czerwonych krwinek i stężenie hemoglobiny we krwi spada. W efekcie do mięśni i innych tkanek dociera niedostateczna dawka tlenu, a to przekłada się na częstsze i szybsze zmęczenie, problemy z koncentracją, brak energii, obrzęki w rękach i nogach, a także inne objawy. Przyczynami tego stanu są niedobory żywieniowe, w tym brak żelaza, witaminy B12 i kwasu foliowego.

Mięso

Produkty zwierzęce, takie jak jaja, czerwone mięso, drób i wieprzowina zawierają znaczne ilości żelaza. i podroby są szczególnie bogate w ten pierwiastek.

Owoce morza

Małże i ostrygi przydają dużych ilości żelaza. Co więcej, są wypełnione witaminą oraz cynkiem. Jeżeli nie przepadasz za owocami morza, sięgnij po takie ryby, jak plamiak, łosoś i tuńczyk: także mają żelazo.

Szpinak

I inne zielone warzywa liściaste dostarczają , beta-karotenu, wapnia, witaminy B9 i C, a także błonnika. Już mała miseczka gotowanego szpinaku to 20 proc. dziennego zapotrzebowania na żelazo.

Buraki

Buraki, zarówno jako warzywa będące składnikami surówki, jak i w postaci soku, mogą dostarczyć dobre dawki żelaza.

Płatki śniadaniowe (wzbogacone żelazem)

Wzbogacone płatki śniadaniowe są dobrym źródłem żelaza i łatwo je włączyć do codziennej diety - wystarczy serwować je sobie w ramach śniadania (można też dorzucić do nich owoce i orzechy). Warto przeczytać na etykiecie, jaka ilość ilość żelaza przypada na porcję produktu. Poza wspomnianym pierwiastkiem, płatki dostarczają , , wapnia i witamin z grupy B.

Masło orzechowe

Jest bogatym źródłem zdrowych tłuszczy, białek i żelaza, a także innych pierwiastków.

Miód

Antybakteryjne i przeciwgrzybicze właściwości miodu poprawiają ogólny stan zdrowia. Co więcej, jest on również bogatym źródłem żelaza. Ten minerał, a także miedź i magnez znajdujące się w miodzie zwiększają stężenie hemoglobiny we krwi, przez wspomagają leczenie niedokrwistości.

Zobacz także

 

 

 

Anemia - niedokrwistość, Choroba wieńcowa, Hemoroidy, Menopauza, Nowotwór prostaty, Osteoporoza, Schizofrenia, WZW C / HCV, pokaż wszystkie

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Aktywni 50+
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Kobiety.net.pl
  • Oferty pracy