Anemia inaczej niedokrwistość, to stan organizmu, w którym poziom hemoglobiny i erytrocytów jest niższy niż określa to norma i towarzyszą temu określone symptomy. Istnieje około stu różnych typów anemii.
Wśród głównych przyczyn anemii wymienia się:
Najpowszechniejsze objawy anemii obejmują:
W celu zdiagnozowania choroby wykonuje się:
Leczenie anemii jest zależne od jej przyczyn. W przypadku niedoborów żelaza i kwasu foliowego oraz witaminy B12 zaleca się zmianę diety i zastosowanie odpowiednich suplementów.
Nie ma swoistego leczenia anemii wynikającej z chorób przewlekłych, przede wszystkim konieczne jest ich wyleczenie. Jeśli objawy się nasilają, przetacza się krew lub podaje zastrzyki z syntetycznej erytropoetyny, hormonu normalnie produkowanego przez nerki, który stymuluje wytwarzanie krwinek czerwonych i łagodzić zmęczenie. W przypadku anemii aplastycznej nierzadko konieczna może okazać się transfuzja. Przy niedokrwistości związanej z chorobą szpiku kostnego - leczenie może obejmować: leki, chemioterapię, a nawet przeszczep szpiku. Terapia przy anemii sierpowatej polega głównie na zapobieganiu objawom poprzez stosowanie leków przeciwbólowych i przeciwzakrzepowych. Całkowite wyleczenie wymaga przeszczepu szpiku.
Niektórym rodzajom anemii nie da się zapobiec, jednakże większość przypadków choroby dotyczy niedoborów żelaza i witamin. Aby uchronić się przed tą formą choroby, trzeba zadbać o odpowiednią dietę bogatą w żelazo, kwas foliowy, witaminę B 12 oraz witaminę C. Żelazo znajduje się m. in. w: wołowinie, fasoli, soczewicy, wzbogaconych płatkach śniadaniowych, ciemnozielonych warzywach liściastych i suszonych owocach. Kwas foliowy jest w: owocach cytrusowych, bananach, ciemnozielonych warzywach liściastych. Witaminę B 12 można znaleźć głównie w produktach mlecznych. Witamina C znajduje się w: papryce, natce pietruszki, brokułach, pomidorach, truskawkach, cytrusach, czarnej porzeczce.
Osoby chore na cukrzycę typu 2 są obarczone większym ryzykiem niekorzystnych efektów leczenia w przypadku zakażenia wirusem wywołującym COVID-19. Pacjenci ci muszą szczególnie uważnie kontrolować poziom cukru we krwi. więcej »
W ten sposób można robić także inne ryby. Wbrew obawom, użycie tak ogromnej ilości soli nie powoduje że ryba jest słona - przeciwnie - ma bardzo delikatne mięso o naturalnym smaku. więcej »
Z roladą jest dużo zabawy, ale warto ją zrobić. Przepis jest "mixem" kilku sieciowych receptur. Ciasto nie zawiera tłuszczu (prócz tej odrobiny w jajkach). więcej »