Blisko 80% mężczyzn rezygnuje lub ogranicza swoje życie seksualne z powodu chorób układu moczowo - płciowego, np. łagodnego rozrostu prostaty. Jednym z czynników, które mogą pomóc zarówno w leczeniu, jak i profilaktyce schorzeń urologicznych jest właściwie zbilansowana dieta.
![Dieta pomaga w leczeniu schorzeń urologicznych [© PHB.cz - Fotolia.com] Dieta pomaga w leczeniu schorzeń urologicznych [© PHB.cz - Fotolia.com]](http://www.senior.pl/Dieta-pomaga-w-leczeniu-schorzen-urologicznych_img4d7c2da657eab.jpg)
Rola właściwego odżywiania się w profilaktyce i leczeniu chorób układu moczowo - płciowego jest przez pacjentów pomijana lub lekceważona. Aż 88% Polaków twierdzi, że sposób odżywiania nie ma wpływu na rozwój chorób prostaty. Tymczasem niezdrowa, wysokokaloryczna dieta może przyczynić się do rozwoju BPH.
- Częstość występowania BPH wzrasta z wiekiem, ale nieobojętny jest także styl życia i nawyki zdrowotne. Siedzący tryb życia, wstrzemięźliwość płciowa oraz niezdrowa, obfita w tłuszcze dieta, mogą przyczynić się do rozwoju choroby. Łagodny rozrost stercza częściej pojawia się u mężczyzn otyłych - twierdzi prof. Sławomir Dutkiewicz, chirurg - urolog, ekspert programu „Zentiva - zmieniamy przyzwyczajenia".
Do tej pory nie została opracowana specjalna dieta dla chorych na BPH. Istnieje jednak kilka wskazówek dotyczących diety, które mogą pomóc zarówno w profilaktyce jak i w leczeniu schorzeń urologicznych.
Aby utrzymać odpowiednią wagę, należy ograniczyć spożycie tłuszczów nasyconych znajdujących się np. w tłustych mięsach, bo mogą one przyczynić się do rozwoju BPH. Unikajmy również spożywania węglowodanów oczyszczonych, znajdujących się między innymi w białym pieczywie, ciastach, makaronach, ziemniakach, białym ryżu.
Do codziennego menu warto dodać warzywa oraz produkty bogato-resztkowe (chleb gruboziarnisty, zboże, ryż nie oczyszczony). Pozwolą one uniknąć uczucia głodu oraz przyczynią się do poprawy pracy jelit.
Korzystne działanie w profilaktyce i leczeniu BPH mają produkty spożywcze bogate w witaminy i cynk. Duża ilość witamin znajduje się w warzywach i owocach. Szczególnie zalecane są: pomidory, brukselka, kapusta, zielona papryka, szpinak, szparagi, z owoców natomiast truskawki.
Do produktów bogatych w cynk należą: groch, fasola, orzechy oraz drób. Dietę można również urozmaicić owocami morza lub wątrobą wołową. Ich spożycie powinno być jednak okazjonalne, ze względu na wysoką zawartość tłuszczów nasyconych powodujących zwiększenie stężenia tzw. „złego" cholesterolu (LDL) we krwi. Aby zachować odpowiednią ilość witamin i cynku w produktach spożywczych ważny jest także sposób ich przygotowania - długie gotowanie może pozbawić warzywa i owoce najcenniejszych składników.
Alkohol, szczególnie wysokoprocentowy, mocna kawa i herbata niekorzystnie wpływają na funkcjonowanie układu moczowo-płciowego i mogą mieć wpływ na rozwój BPH. Osoby cierpiące na łagodny rozrost stercza powinny pić płyny w małych ilościach. Dzienne zapotrzebowanie na płyny uzależnione jest od budowy ciała, trybu życia i pory roku. Większość płynów należy spożywać z rana i w ciągu dnia, natomiast wieczorem ograniczajmy ich spożycie. Słodkie napoje gazowane warto zastąpić sokami warzywnymi, owocowymi lub zieloną herbatą.
Panowie cierpiący z powodu rozrostu prostaty powinni wyeliminować ze swojego menu ostre przyprawy, takie jak chilli czy pieprz cayenne oraz nazbyt kwaśne potrawy. Można je zastąpić przyprawami łagodnymi, np. bazylią, tymiankiem czy pietruszką.
Rak prostaty to jeden z najczęściej diagnozowanych nowotworów złośliwych u mężczyzn. Ze statystyk wynika, że w Polsce choroba odpowiada za 5 proc. śmierci spowodowanych nowotworem. Głównym czynnikiem zwiększającym ryzyko zachorowania na nowotwór prostaty jest wiek. czytaj dalej »
Przerost prostaty to choroba często występująca u mężczyzn w wieku dojrzałym. Problemy z prostatą dotyczą około połowy mężczyzn powyżej 50-go roku życia i ponad 70 procent panów, którzy ukończyli 60 lat. czytaj dalej »