W Niemczech w wyniku spożycia warzyw skażonych bakterią EHEC zmarło dotychczas 10 osób, a setki pacjentów poddano leczeniu. Teraz kolejne kraje informują o przypadkach zatruć - Szwecja, Holandia, Wielka Brytania, Austria czy Czechy.
![EHEC - kolejne zatrucia w Europie [© Pefkos - Fotolia.com] EHEC - kolejne zatrucia w Europie](http://www.senior.pl/EHEC-kolejne-zatrucia-w-Europie_leadimge70b00add8278d3b5d06957d0226ea2d.jpg?1306949453)
Zatrute warzywa prawdopodobnie pochodzą z Półwyspu Iberyjskiego. Austria wycofała ze sprzedaży sprowadzone stamtąd ogórki, pomidory i bakłażany. Ta sama partia warzyw została zlokalizowana w Czechach, na Węgrzech i w Luksemburgu.
Eksperci z berlińskiego Instytutu im. Roberta Kocha informowali wcześniej, że źródłem zatruć są pałeczki E coli, a warzywa pochodzą z północy kraju. Teraz wskazano, że skażone partie towaru przywieziono z Hiszpanii.
Funkcje EHECPowodujące silne dolegliwości warzywa są zatrute groźnym szczepem pałeczki okrężnicy Escherichia coli (EHEC). Pałeczka okrężnicy to nazwa obejmująca około 200 szczepów bakterii. E. coli występuje powszechnie, m. in. we florze bakteryjnej jelita grubego ludzi i części zwierząt. Spełnia istotne role, ma na przykład udział w rozkładzie pokarmu i produkcji witamin z grupy B i K. Jeśli jednak pałeczka okrężnicy znajdzie się w innym miejscu organizmu, stanowi zagrożenie dla zdrowia i życia.
Zagrożenia wywoływane zatruciemE. coli może powodować zatrucia pokarmowe, zakażenie dróg moczowych, zapalenia otrzewnej (a co za tym idzie, także sepsę). Najpowszechniejsze objawy zakażenia EHEC to: bóle brzucha, biegunka, wymioty, zawroty głowy, osłabienie, symptomy odwodnienia, krew w stolcu. Zatrucia mogą prowadzić do ostrej niewydolności nerek, drgawki, udarów mózgu i śpiączki.
Jak uchronić się przed zakażeniemEksperci radzą, by często myć ręce, a bezwzględnie należy tego przestrzegać po wyjściu z toalety. Ponadto wszystkie warzywa powinny być myte, w miarę możliwości parzone lub blanszowane i obierane ze skórki. Wodę należy pić tylko z pewnego źródła. Pomocne jest gotowanie produktów - bakterie E. coli giną w wysokiej temperaturze.
Polska na razie bezpiecznaW naszym kraju nie odnotowano przypadków zakażeń mających związek z zatruciami z Niemiec. W szpitalu przebywa w ciężkim stanie jednak kobieta, która zachorowała w Hamburgu. Specjaliści podkreślają, że ryzyko natknięcia się na to samo źródło zakażenia, jakie występuje w innych krajach jest stosunkowo niewielke, ponieważ o tej porze roku warzywa w większości pochodzą już z polskich upraw. Jak stwierdził zastępca głównego inspektora sanitarnego Jan Olgerbrand, obecnie nie ma zagrożenia, jednakże należy zachować szczególną ostrożność.
- Służby sanitarno-epidemiologiczne przez cały czas monitorują sytuację i są w stanie podwyższonej gotowości. Apelujemy o zachowanie higieny, częste mycie rąk oraz warzyw, także po ich obraniu - powiedział Olgerbrand.
Główny Inspektor Sanitarny przypomina o konieczności zachowania zasad higieny podczas przygotowywania i spożywania żywności, w szczególności świeżych owoców i warzyw, które będą spożywane na surowo. Przed poddaniem ich myciu powinny być namoczone, a następnie każda ich część powinna być dokładnie i wielokrotnego umyta.
Ponadto, biorąc pod uwagę możliwość przeniesienia się zakażenia człowiek-człowiek drogą pokarmową, zwłaszcza między osobami mającymi ze sobą bliski kontakt, szczególnie w środowisku domowym, istotne jest również zachowanie zasad higieny osobistej.